Statistisk sett vet bare én av dem hvem Audun Lysbakken er

Bare halvparten av SV-velgerne vet navnet på partilederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare hver femte velger vet at partilederen i SV heter Audun Lysbakken.

Og kanskje enda mer deprimerende for partilederen: Bare halvparten av SV-velgerne klarer å oppgi riktig navn nr de blir spurt om hvem som er leder i SV.

Det er TNS Gallup som på oppdrag fra TV 2 har spurt et representativt utvalg av befolkningen om å oppgi navnet på partilederen. Målingen ble foretatt i februar og mars.

Ukjent siden 2012

Bare 22,5 av stemmeberettigede nordmenn vet svaret, og blant de som oppgir å stemme SV er det bare 52,2 prosent, altså såvidt over halvparten, som klarer å si riktig navn på partilederen.

Audun Lysbakken har sittet på Stortinget siden 2001. Han ble partileder for tre år siden, like etter at han måtte gå av som barne- og likestillingsminister på grunn av brudd på inhabilitetsreglene i departementet.

Første gang TNS Gallup ba velgerne oppgi navnet på partilederen, i 2012, kunne bare 19,3 prosent svare riktig.

Året etter var det enda verre, med bare 17,7 prosent, så en liten bedring har det vært på disse årene.

Under sperregrensen

SV sliter på meningsmålingene også. I løpet av de siste ti månedene har partiet ligget under sperregrensen på fire prosent på gjennomsnittet av alle målinger i samtlige måneder.

Den lave kjennskapen til Lysbakken både utenfor og i partiet vil likevel ikke være til hinder for at han denne helgen vil bli gjenvalgt som SV-leder, uten motkandidat.

Målingen ble foretatt før Lysbakken lanserte sin bok «Frihet sammen» tirsdag denne uken, uten at det er grunn til å tro at det ville endret resultatet merkbart.

Lysbakken sier til TV 2 at politikk ikke dreier seg om personer og navn. 

– Norsk politikk handler ikke om person. Det viktigste er at de vet hva jeg står for og hva SV står for, at vi er et parti for rettferdighet og miljø, sier han. 

Se partilederen svare for seg øverst i artikkelen