Godt inneklima gjør de ansatte mer effektiv

Et godt inneklima kan øke de ansattes produktivitet, og forsvarer investeringer i ny teknologi som kan gi et bedre arbeidsmiljø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De ansatte ved Norsk helsenetts avdeling i Tromsø har flyttet inn i et hus som tenker og handler for dem.

– Vi har automatisert lysjustering inne på møterommet, noe som gir litt sterke lys når vi kommer inn, og så vil sirkulasjonen av luft øke, sier seksjonsleder i Norsk helsenett, Lars Jakobsen til TV 2.

– Det har gått overraskende fint. Vi hadde forventet mer utfordringer med et så høyteknologisk bygg som dette.

Tenkende hus

Nybygget er blant landet klokeste hus, med masse vett og forstand på alt fra oppvarming, luft og innemiljø, lys og solskjerming til energisparing.

Alt styrt av enheter for å gi optimal samhandling.

– Det sørger for at alle tekniske anlegg virker i lag, sier avdelingsleder i Caverion i Tromsø Per Skog Hansen til TV 2, og viser fram det som kan minne om et sikringsskap.

– Så det er her klokskapen ligger?

MER EFFEKTIV PÅ JOBB: Lars Jacobsen i Norsk helsenett. Foto: Myhre/Mildestveit
MER EFFEKTIV PÅ JOBB: Lars Jacobsen i Norsk helsenett. Foto: Myhre/Mildestveit

– Det er her du samler klokskapen.

Men å ta i bruk nye teknologiske løsninger koster. Derfor har bransjen utviklet modeller som dokumenterer hvorfor det vil lønne seg å betale mer for hver kvadratmeter man leie.

Tjenes inn igjen

– De ser at de 400 kroner ekstra de må betale for hver kvadrat, har du tjent inn igjen både to og tre ganger når du kommer til bunnlinje her, sier Erling Mellemstrand, som er salgs- og markedsansvarlig i Caverion Norge.

Samme modell ble brukt for å få byggherren til å investere mer enn strengt tatt nødvendig.

– Investerer vi i kvalitet, så blir vi attraktiv i markedet og da får vi det igjen på leieinntektssiden, sier administrerende direktør i Odd Berg AS Erlend Sundstrøm til TV 2.

Jobber bedre

Og nå dokumentere norsk forskning at et godt inneklima også løfte den enkelte medarbeiders produktivitet.

– Et vesentlig bedre inneklima gir sånn anslagsvis tre prosent forbedret produktivitet, og det er ganske mye, sier direktør ved BI Stavanger, Ragnhild Wiik.

– Gjør du en bedre jobb?

– Selvfølgelig. Det er lyst og fint, det er god luft, og man slipper å tenke på det. Man føler seg frisk og god, sier Jakobsen i Norsk helsenett.