Kontiolahti, Finland 20150312.
Skiskytter-VM i Kontiolahti 2015. 20 km Menn
Emil Hegle Svendsen gikk inn til sølv på normaldistansen i skiskytter-VM torsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kontiolahti, Finland 20150312. Skiskytter-VM i Kontiolahti 2015. 20 km Menn Emil Hegle Svendsen gikk inn til sølv på normaldistansen i skiskytter-VM torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

TV 2s ekspert om Sølv-Svendsen: – Helt unik i knollen

Emil Hegle Svendsen hevder selv at han gikk som en skilpadde, men endte nest øverst på pallen på normaldistansen.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): Han har sikret seg elleve VM-gull og fire OL-gull totalt i sin karriere, men før mesterskapet i Kontiolahti var Emil Hegle Svendsen bare forsiktig optimist med tanke på egne medaljesjanser.

Sykdom og formssvikt har nemlig ødelagt store deler av sesongen for Svendsen. Super-Svendsen stod blant annet over verdenscuprennene i Holmenkollen i februar på grunn av sykdom.

I Kontiolahti ble 29-åringen nummer 36 på sprinten og 19 på jaktstarten dagen derpå. Torsdag kveld reiste han seg mesterlig og slo til med sølvmedalje på normaldistansen etter 20 av 20 treff på standplass.

- Unik i knollen
TV 2 Sportens skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg er mektig imponert og tar av seg hatten for Hegle Svendsens prestasjon.

- Med tanke på forutsetningene, der Hegle Svendsen har opplevd måneder med trøbbel, så synes jeg Hegle Svendsen gjennomfører et supert løp. Han er unik i knollen, og går ut på normaldistansen og griper den ene sjansen han har, og kliner ned alle 20 skuddene på standplass, sier Stoltenberg, før han slår fast:

- Han gravde seg ut av kjelleren, og mer kan vi ikke forlange. På normaldistansen vant Super-Svendsen sølvet, konkluderer eksperten.

- Flaut å se målgangen på storskjermen
Emil Hegle Svendsen selv innrømmer at sølvløpet kostet enormt med krefter.

- Mot slutten var jeg bare forferdelig sliten. Den siste halve kilometeren fikk jeg skikkelig hammer'n. Det var forferdelig tung. Jeg kom jo i mål som en skilpadde, oppsummerer Hegle Svendsen, og legger til:

- Derfor er jeg veldig fornøyd med det jeg gjør. Vi må se bak medaljene, for å si det slik. De siste månedene har vært skikkelig tunge og jeg har vært syk to ganger. De løpene jeg har gått tidligere har vært skikkelig ræva, så nå er jeg bare fornøyd med at jeg klarte å klatre opp på pallen.

Rett før målgang holdt Hegle Svendsen på å gå helt tom for krefter.

- Jeg så jo oppløpet mitt på storskjermen på stadion etter at jeg var kommet meg i mål. Det var rett og slett flaut å se på. Det var bra det ikke stod om sekunder. For jeg var så sliten at jeg hadde tunnelsyn og så stjerner, oppsummerer han.

Imponert Bjørndalen
Medaljegrossisten Ole Einar Bjørndalen, som slo til med en oppløftende sjetteplass på normaldistansen etter 19 treff på standplass, er imponert over måten Hegle Svendsen gjennomførte sølvrennet på.

- Han skjøt veldig bra, og at han klarer sølv er vanvittig imponerende. Hegle Svendsen skjøt 20 treff og det er utrolig bra, sier Bjørndalen, som selv oppsummerer egen innsats slik:

- Jeg er skuffet rent plasseringsmessig, men selve løpet er jeg veldig fornøyd med. Og foran meg var det fem som var veldig gode, poengterer tidenes mestvinnende skiskytter.