Vil omgå reglene med håndballtalent

Thea (12) får ikke lov til å spille for eldre lag. Nå vurderer hun å spille for et guttelag.

Det var i november at Røyken og Hurums avis først omtalte håndballtalentet Thea Andresen.

Tolvåringen har vært blant Graabeins J14-lags beste spillere denne sesongen, men neste sesong ville hun ikke lenger få lov til å spille sammen med lagvenninnene. Hun ville da være for ung til å spille med jentene hun har spilt sammen med i seks år.

– Spillerne skal vare lenge
For Norges Håndballforbunds regler sier at en spiller bare kan spille på sitt eget aldersnivå og nivået over, pluss den uoffisielle klassen mellom.

Håndballforbundet la onsdag ut en melding på sin nettsider om saken. Der skriver de:

«I dette aktuelle tilfellet tilhører Thea klassen J11, og den offisielle klassen umiddelbart over er J12. Thea kan altså spille i klassene J11 og J12. Neste sesong vil hun tilhøre J12 år og kan da spille i de offisielle klassene J12 og J14».

– Bakgrunnen for begrensninger i hvilke lag spillerne kan delta på er hensynet til den enkelte spiller på lang sikt. Det gjelder ikke minst fysisk belastning og utvikling. Målet er at spillerne skal vare lenge, unngå skader og trives i miljøet sammen med sine venner, forklarte kommunikasjonsansvarlig i NHF Kirsten Birkeland til Nettavisen.

Se HåndballXtra på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo kl 18.00

– Legger prestisje i dette
Siden Thea tilhører den uoffisielle klassen J11, så kommer hun innunder barneidrettsreglene.

– De legger nok litt prestisje i dette nå. De har nemlig også dratt fram en bestemmelse om barneidrett, som sier at 11-åringer ikke får lov til å delta i idrett for aldersgrupper over 12 år, hvor resultat og lignende føres. De forsøkte å stoppe Thea fra å delta på vårt lag i år, midt i sesongen, enda vi hadde fått godkjenning for dette, sier trener Jan Gunnar Pedersen.

Thea har siden den gang fylt tolv år, men hører fortsatt til den samme klassen.

Theas klubb, Sætre IF Graabein, har gitt følgende kommentar til Norges Håndballforbund om saken:

– Sætre IF Graabein ønsker å være lojal og følge lover og regler fra Norges Håndballforbund. På bakgrunn av dette ble det høsten 2013 søkt og mottatt dispensasjon for spilleren, men klubben har ikke oppfattet at det i etterkant er kommet nye presiseringer av aldersklassene. Klubben beklager at dette har skjedd.

Får ikke spille J13 og J14
Dersom hun vil spille håndball frem til sommeren, så må hun gjøre det med sine jevngamle.

Hun så derfor lagets kamper fra tribunen forrige helg.

– Thea er 12. Vi er 14. Forbundet sa først at hun kunne spille. De har gitt en kontrabeskjed. Hun er satt på tribunen og tatt bort fra et lag hun har spilt i seks år, uten å bli skadet og stort sett dominert i alle kamper hun har spilt. Så i helgen har vi spilt kamper og hatt en gråtende jente sittende på tribunen, som jeg har fryktelig vondt av, sier Pedersen til TV 2.

Vurderer å spille for guttelag
Trener og familie mener at tolvåringen ikke vil få en god nok kamparena dersom hun spiller med dem som er like gamle som henne.

– Hvis du slipper hun utpå med et 02/03-lag, så er det vel en fair play-regel som sier at man ikke skal dominere det ene laget. Hun vil spasere inn 25 mål i hver kamp. Det synes jeg er like ille i forhold til spillerne som er på det nivået, mener treneren.

Pedersen synes at NHF kunne kommet og sett Thea i aksjon og tatt en avgjørelse etter det.

– Dialogen med forbundet har gått på regelverket og fortolkning av regler. Her er det en regel som ligger. Vi mener at kanskje kretsen kunne, med sine trenere, tatt henne inn på en sonesamling eller noe sånt, og sett på fysikk og motorikk. I hvert fall med tanke på å la henne spille ut sesongen, sier han.

Men nå kan de ha funnet et smutthull i regelverket som kan gi talentet en god nok kamparena.

– Alternativet er faktisk å finne et guttelag. Det er ikke noe i lovverket som sier at hun ikke kan spille på et guttelag, sier pappa Jarle Andresen.

Se HåndballXtra på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo kl 18.00