Fabian kjemper for å beholde jobben

Et halvt år før valget viser TV 2s prognose at det ligger an til svært jevn kamp om makten i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det blir spennende. I Oslo er det alltid jevnt, det har det vært i alle år, sier ordfører Fabian Stang (H).

– Naturlig å bytte ordfører

Med knappest mulig margin har partiene som ønsker maktskifte i hovedstaden flertall på TV 2s ferske prognose, laget på grunnlag av kommunevalgmålingen fra TNS Gallup i mars. De fire borgerlige partiene får 29 mandater, venstresiden 27 og De Grønne er på vippen med tre mandater.

– Hvis dette var resultatet ville Miljøpartiet stemt med de røde og skiftet byråd og da er det naturlig å skifte ordfører også selvfølgelig, sier Stang.

På grunnlag av TV 2s beregninger spår Oslo-ordføreren et svært jevnt valg i hovedstaden.  

– Hver enkelt stemme kommer til å telle, jeg tror det blir en veldig spennende både valgkamp og opptelling

De store partiene tilbake

Kommunevalgmålingen for mars viser at Arbeiderpartiet er størst med 34,8 (- 1,0), mens Høyre får 26,2 (- 0,7). Begge de to store partiene går dermed noe ned fra februar. Men Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg siden 1987, mens Høyre med et slikt resultat vil gjøre sitt tredje beste lokalvalg.

Fremskrittspartiet går frem, 0,6 til 9,7 prosent, som ville vært det dårligste lokalvalget siden 1991. Men verre er situasjonen for KrF som med 4,3 prosent (- 0,4) ligger an til sitt dårligste lokalvalg noen sinne.

KOMMUNEVALGMÅLINGEN: Er laget av TNS Gallup for TV 2 i mars og viser litt andre tall enn når de samme velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalg.
KOMMUNEVALGMÅLINGEN: Er laget av TNS Gallup for TV 2 i mars og viser litt andre tall enn når de samme velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalg.

Storbyprognosen

I Bergen og Stavanger viser TV 2s prognose borgerlig flertall, mens det er rødgrønt i Trondheim og Tromsø.

Fredrikstad, Sarpsborg, Rælingen, Ringsaker, Stange, Kristiansund og Hammerfest ligger Arbeiderpartiet an til å få flertall alene, mens Arbeiderpartiet har flertall sammen med SV i Stjørdal og Verdal.

Rødgrønt flertall

I Askim, Aurskog-Høland, Eidsvoll, Enebakk, Fet, Lørenskog, Nes, Sørum, Ås, Elverum, Gjøvik, Gran, Lillehammer, Vestre Toten, Østre Toten, Kongsberg, Modum, Nedre Eiker, Ringerike, Notodden, Porsgrunn, Strand, Voss, Førde, Malvik, Melhus, Trondheim, Levanger, Namsos, Steinkjer, Bodø, Narvik, Sortland, Vefsn, Vestvågøy, Tromsø, Alta og Sør-Varanger har de rødgrønne partiene flertall.

Får de også støtte fra De Grønne har de flertall i Vestby, Oslo, Horten, Kragerø, Flora og Harstad. I Nesodden og Skedsmo kan de rødgrønne danne flertall med støtte enten De Grønne eller Rødt.

Helblått

I Asker og Bærum har Høyre flertall alene på marsprognosen, mens Høyre og Frp har flertall sammen i Ullensaker, Drammen, Røyken, Sandefjord, Lillesand, Klepp, Sola og Os i Hordaland.

I Oppegård og Lier har de to partiene flertall sammen med enten Frp, KrF eller Venstre. 

Borgerlig flertall

Høyre, Frp og KrF har flertall i Øvre Eiker, Mandal; Vennesla (dersom også partiet De Kristne er med), Eigersund, Gjesdal, Karmøy, Randaberg, Sandnes, Time, Tysvær, Fjell, Kvinnherad og Lindås.

Høyre, Frp og Venstre har flertall i Frogn, Nittedal, Ski, Tønsberg og Stavanger, mens Høyre og Frp har flertall enten med KrF eller Venstre i Eidsberg, Larvik, Søgne, Haugesund og Ålesund.

Dersom alle de borgerlige partiene samarbeider har de flertall i Halden, Moss, Rygge, Nannestad, Holmestrand, Larvik, Stokke, Bamble, Grimstad, Kristiansand, Bergen, Bømlo, Molde og Ørsta.

Lokale lister på vippen

I Hamar havner by- og bygdelista på vippen mellom blokkene. I Kongsvinger er Pensjonistpartiet på vippen. I Skien viser TV 2s prognose at Bomlista havner på vippen. I Arendal er Pensjonistpartiet på vippen.

Bygdelista er også på vippen i Hå, mens Demokratene eller bygdelista havner på vippen i Askøy. I Stord er bydelista på vippen, det samme gjelder Orkdal og Lenvik. 

Om målingen og prognosen

Kommunevalgbarometeret er laget av TNS Gallup for TV 2. Det er de samme personene som er intervjuet som fikk spørsmål om hva de ville stemme ved stortingsvalg, og svært mange svarer ulikt på de to spørsmålene. Målingen er tatt opp 23. - 27. februar. 957 personer med stemmerett er intervjuet. Feilmarginen er +/- 1,4- - 2,8 prosentpoeng.

77,8 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på? I februar var andelen 77,4 prosent.

I de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere har TV 2 regnet på hvordan et slikt nasjonalt valgresultat ville slått ut. I disse kommunene bor 76 prosent av landets innbyggere. Vi har tatt utgangspunkt i de borgerlige og de rødgrønne som blokker, selv om det i noen av kommunene er lokale samarbeidsavtaler på tvers av blokkgrensene.