Utenlandske kvinner topper drapsstatistikken i Norge:

Tobarnsmoren Hanan ble drept av ektemannen

Utenlandske kvinner er overrepresentert i drapsstatistikken. Politiet mener mange av dem blir utsatt for vold fordi de er blitt «for norske».

Tobarnsmoren Hanan fra Nord-Irak ble den siste utenlandske kvinnen som i fjor ble drept av sin ektemann.

– Jeg husker en travel tirsdag, jeg husker at hun går ut av døren sammen med mannen sin og sier god ettermiddag og takk for i dag, forteller Gry Herland, om siste gang hun så sin gode venninne og kollega forlate arbeidsplassen.

En kald ettermiddag, den 9. desember, forlater Hanan jobben sammen med ektemannen. Det er siste gang kollegaene ved asylmottaket i Hemsedal, ser henne.

Topper statistikken

Utenlandsk kvinner topper drapsstatistikken i Norge. De siste 13 årene er det registrert 38 drap på utenlandske kvinner hvor også partner er av utenlandsk opprinnelse. Til sammenligning er 39 norske kvinner blitt drept av sin norske partner i samme periode. Tallene er hentet fra Kripos.

– Hanan traff jeg på skistadion i Hemsedal, jeg skrøt at hun vågde seg på ski. Da sa hun at det skal jeg lære for nå bor jeg i Norge.

ØNSKET FRED: «Et hus er et hjem når det er fylt med kjærlighet, omtanke og varme», leser Gry Herland opp fra adventskalenderen som Hanan laget. – Det var det hun ønsket seg, sier Herland. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2
ØNSKET FRED: «Et hus er et hjem når det er fylt med kjærlighet, omtanke og varme», leser Gry Herland opp fra adventskalenderen som Hanan laget. – Det var det hun ønsket seg, sier Herland. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2

Flyktet fra krig

Herland forteller at Hanan flyktet fra et krigsherjet Nord-Irak til Norge for 5 år siden.

– Hun ville bli norsk, hun følte seg som en nordmann. Hun innså at hun hadde mye å lære, men hun ville lære. Hun mente at det landet som hadde gitt henne sikkerhet og en fremtid, skulle få noe tilbake, sier Herland.

Politiet har i flere saker en klar oppfatning hva som ligger bak flere av volds- og drapssakene.

– Det handler om ære og det handler om at kvinne kanskje har blitt for norsk og mannen har ansvar for familiens ære, å ta tak i forhold og å gjenopprette æren, i verste fall utøve vold og i aller verste fall utføre drap, sier politioverbetjent Elisabeth Hellevang Størksen, Koordinator for familievold og seksuelle overgrep ved Hordaland politidistrikt

Vanskelig å fange opp

Politiet og hjelpeapparatet har ofte store problemer med å fange opp kvinner som ofte lever under voldelige forhold i såkalte minoritetsmiljøer hvor ære og stolthet kan ha sin pris.

HANDLER OM ÆRE: Elisabeth Hellevang Størksen ved Hordaland politidistrikt sier det ofte handler om familiens ære, når utenlandske kvinner blir drapsofre. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2
HANDLER OM ÆRE: Elisabeth Hellevang Størksen ved Hordaland politidistrikt sier det ofte handler om familiens ære, når utenlandske kvinner blir drapsofre. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2

– Det jeg synes er trist er at det går så lang tid ofte, der kvinnene føler de ikke har noen andre valg enn å bli i forholdet fordi alle andre alternativer virker umulig, det er viktig å få frem informasjon om at ingen trenger å leve sånn, sier Lene Eriksen, leder ved Krisesenter for Bergen og omegn.

– Hanan var dypt respektert og veldig godt likt av av kollegaene ved mottaket hun jobbet, og i Hemsedal holdt hun appell i fjor på selveste kvinnedagen.

– Er denne historien et bilde på noe?

– Det er kanskje et bilde som vi egentlig ikke har lyst til å se, for vi vil at de nye kvinnene som er på vei inn i Norge skal få komme inn i det norske samfunnet fullt og helt, men når deres kultur ikke tillater det, er det fryktelig vondt å se, sier Eriksen.

– Tror du at hun ble for norsk?

– Ja, dessverre så tror jeg det.

Erkjenner drapet

Forsvareren til den drapssiktede ektemannen, advokat Knut Ole Bakke Hansen, sier til TV 2 at klienten hans erkjenner å ha drept sin kone, men avviser at det var fordi hun er blitt for norsk.

Han sier drapet var en impulshandling. Saken er ennå ikke ferdig etterforsket.