Fish and chips

Den mest erkebritiske hurtigmaten på menyen i dag - Fish and Chips!

Dette trenger du:

Beregn 175-200 g skinn og benfri sei per pers., eller annen hvit fisk
6-9 store poteter
Salt og pepper
Olje
Urtekrydder

Frityrdeig:
140 g hvetemel
50 g maisennamel
2 ts bakepulver
2 egg
2 dl lyst øl eller matfløte
Ca. 2 l mais eller solsikke olje

Slik gjør du:

Dryss salt over fisken og la den ligge med saltet i 20-30 min.
Begynn med å steke poteter.
Del poteter i båter, legg i et ildfast fat, vend inn olje, salt, pepper og urtekrydder.
Sett i varm stekeovn ved 225 grader og stek i ca. 40 min, til potetene er gylne og møre.
Bland sammen hvetemel, maisennamel og bakepulver.
Visp sammen egg og øl/fløte, sikt inn hvetemelblandingen og visp til en glatt røre.
La røren svelle i 5-10 min.

Del fisken i biter på ca. 75-80 g.
Varm opp oljen i en tykkbunnet kasserolle.
Ha et lokk liggende ved siden av. Hvis flammer, legg på lokk og trekk gryten vekk fra platen.
Varm opp olje til 190 grader. Bruk et termometer eller stikk et treskaft ned i oljen, det skal boble rundt skaftet.
Vend én og én fiskebit i frityrdeigen/røren og legg over i den varme oljen.
Ikke stek mer enn 2-3 fiskebiter av gangen.
Steketid ca. 3-4 min, til den panerte fisken er gyllen.
Steketid er avhengig av størrelse på fisken og temperatur på oljen.
Legg den frityrstekte fisken på doble ark med kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig fett.
Server med grønn ertepure eller remulade, eventuelt sweet chilisaus eller malt eddik og stekte potetbåter.

Grønn ertepuré:
Hell 1 pose frosne grønne erter i en kasserolle med kokende lettsaltet vann.
Kok opp, hell av kokevannet og mos ertene med 2-3 ss smør med en stavmikser.