Fulle av pågangsmot ankommer vi byen i nord og gleder oss til å ta fatt på stuen i det artige huset.
Her er mye vi kan ta vare på og vi har fått en morsom plan fra Karin designer. Det er et ungt kreativt par som eier huset, så her er det lov å slå seg litt løs.

Mye originalt i stuen!
Mye originalt i stuen!

Karins tanker

Parkettgulvet etter sliping
Parkettgulvet etter sliping

Det skal i hovedsak være samme rommet, vi skal ta vare på en del av kvalitetene som er der fra før, men bringe rommet 50 år fra i tid. Karin liker mye av det som er der, gulvet, vinduene, teakreolen mellom kjøkken og stue, men det trengs en del stell, belysning og humør. Dette er et lavbudsjett prosjekt, så vi må bruke mye av møblene som er der fra før.

Arbeidet

Slik laget «Tid for hjem» stuen i Harstad-byhuset

Veggene er det første Einar går løs på, rive av tapet noen steder, helsparkle andre steder. De nye veggene skal males, og det skal egentlig en spennende tapet på langveggen bak sofa. Mer om det siden. Taket blir malt, og mens sparkel tørker finner Andreas på at han har lyst til å slipe golvet.
Det er et nydelig gulv med parkett i rutemønster, ganske slitt, men slike gulv kan bli riktig flotte om de slipes. Vi har ikke gjort dette tidligere, det er egentlig for tidkrevende for våre 4 dagers prosjekter, men her har vi faktisk muligheten. Så gutta går på skifte med slipemaskinen, fra grov til finere og finere sliping, og til slutt ligger det der,- det nye gulvresultatet. Ser ut som et helt nytt gulv.
Vi behandler det med Osmo flytende hardvoks og gulvet får en flott glød. Dette var vel verdt alt støv og all støy!
Når sparkel er tørket, slipt , og Einar har sparklet og slipt igjen, og igjen, er det klart for nye flater. Maling blir det, i en lys grågrønn nyanse på de fleste veggene. Alle karmer og vinduer blir også stelt og malt, rart hvor friskt og nytt alt ser ut etter en slik behandling!

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Sjablongveggen

Egentlig skal det være en flott tapet på veggen bak sofaen, men surr i transport og leveranser gjør at den rett og slett ikke rekker fram. Det blir derfor bestemt å gå for en heftig sjablongløsning i stedet. Noe må skje på den veggen mener Karin, og hvorfor ikke? Det er unge lekne mennesker som bor her, det har ønsket seg noe spesielt. Karin finner inspirasjon fra et Verner Panton mønster og vi får laget sjablonger hos Vizuelli, faktisk arbeidsplassen til huseier. Litt hemmelighetskremmeri må til her altså.
Heftige farger blir valgt, en ganske blå bakgrunnsfarge og en ganske syrlig grønngul farge til «blobbene». Den fargen går også igjen andre steder i rommet.

Lampe i origamiteknikk! Kobbber
Lampe i origamiteknikk! Kobbber

Møblene

Spisestuestolene får nye trekk i en fuchsiafarget møbeltekstil. Sofaen som var der fra før bruker vi om igjen. Tar bort ryggputene og lager en haug med nye løste puter i glade farger i stedet.
Det gamle møbelet mellom stue og kjøkken får bli, men der det ikke er hyller og skuffer blir det kledd med en plexiplate som blir malt på baksiden. Tanken er at denne platen kan fungere som en whiteboard, man kan tegne og skrive på den og viske bort igjen akkurat som på den tavlen som er på møterommet på jobben. Passer fint til kreative mennesker.


Hyller blir det også laget,- en smart opplegg med gjennomgående kobberrør og hyller i sort Valchromat (gjennomfarget trefiberplate) og med malte plexiplater på. Rørklemmer blir brukt til å bestemme hyllenes høyde.
Sofabord lager vi også i Valchromat, både understell og topp. Men topplaten blir dekket inn med en kobberplate og denne får en spennende behandling. Ved hjelp av blåselampe blir den «brent», varmet sterkt opp og overflaten forandrer farge og blir «flammete» i utrykket. Stilig. Platen får noen lag med spraylakk til slutt.

Lampene

Her hadde vi det gøy. For Karin har tatt prinsipper fra origami og papirbretting og overført dem til metall. Hun har laget en mal for hvordan papir ville blitt brettet, så blir denne overført til en aluminiumsplate og til en kobberplate, og formen blir stanset ut. Så «bretter» Gunnar dette til flotte lamper. I kobber og i aluminium. De gir et superfint lys med spennende skyggevirkninger i taket!
Dett var dett!
Det var et lowbudget prosjekt dette, men vekt på å bruke om igjen saker som var i rommet fra før, og med masse lek i fargevalg og materialer ellers. Det ble et morsomt rom synes vi.
Huseierne virket ganske så glade, og vi håper de trives i sin nye stue! Tusen takk for oss, og takk for all hjelp fra alle i Harstad som var involvert! Hils reven!