Her setter kroppsbyggeren Charles (95) verdensrekord på 200 meter

Charles Eugster er verdens raskeste, og sannsynligvis sterkeste, 95-åring.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke alle 95-åringer som er like spreke som dr. Charles Eugster.

Briten, bosatt i sveitsiske Zürich, er aktiv som kroppsbygger, og har den senere tiden tatt opp en annen hobby: løpe.

Og det gjør han fort. I alle fall for alderen.

I et løp i London søndag satte Eugster verdensrekord på 200 meter i årsklassen 95+ med sluttiden 55,48, en rekordforbedring med 2,4 sekunder.

Se videoen i videovinduet øverst. (Video med tillatelse fra Silver Grey Sports Club)

ATLET: Dr. Charles Eugster poserer med medaljer etter et rostevne. FOTO: Facebook/Charles Eugster.
ATLET: Dr. Charles Eugster poserer med medaljer etter et rostevne. FOTO: Facebook/Charles Eugster.

Viral-video

Videoen av den pensjonerte tannlegens verdensrekordløp er blitt en slager på sosiale medier og er blitt plukket opp av de fleste store britiske mediehus. 

Siden videoen av løpet ble publisert på Silver Grey Sports Clubs YouTube-konto er den sett 200.000 ganger.

– Jeg har akkurat brutt verdensrekord for menn 95+ på 200 meter innendørs. 55,48, jeg er overlykkelig... Takk til alle som har hjulpet meg med å oppnå dette, skrev Eugster på sin offisielle Facebook-konto etter rekordløpet.

I et intervju etter løpet sa han følgende:

– Jeg vil forandre verden. Jeg ønsker å gjøre høy alder til noe fantastisk, overveldende, strålende, fantastisk, superb, interessant, spennende. Jeg ønsker å gjøre pensjonsalderen til den beste delen av livet.

Verdens mest veltrente

95-åringen kan nok først og fremst takke seg selv.

Dr. Eugster har nemlig fått kallenavnet «verdens mest veltrente pensjonist» som en følge av hans interesse for kroppsbygging og vektløfting.

95-åringen utviklet en interesse for kroppsbygging som 87-åring, og har siden blitt stadig mer bitt av basillen.

– Jeg håpte at dersom jeg ble veltrent så ville det forsinke aldringsprosessen, sa 93 år gamle  Eugster til The Telegraph om livsstilsendringen i 2013.

– Det var ren forfengelighet, egentlig. Jeg så ikke ut, og jeg hadde en senlivskrise. Kroppen min forfalt. Jeg tenkte: «Hvem vet noe om muskler?» Så da jeg var 87 ble jeg med i en kroppsbyggerklubb.

Nå holder Eugster foredrag om viktigheten og fortreffeligheten med å trene vekter for eldre mennesker. Særlig ettersom gjennomsnittsalderen blir eldre.

– Man må jobbe hardt for å eldes på en god måte. Dersom man bare sitter passivt vil man ikke få utbytte av at man lever lenger, proklamerer 95-åringen i sine taler.

Aldri løpt før

Det at han tok opp løping var mer for å få en ny utfordring. I godt voksen alder har han konkurrert i roing, og har vunnet VM-gull i veteranklassen der.

Etter fire måneder med intensiv trening stilte han opp i det britiske veteranmesterskapet i august. Det endte med britisk rekord på 200-meter med 58,04.

– Jeg har alltid konkurrert. Konkurranse er godt for kropp og sjel, sa Eugster ifølge egen nettside etter den rekorden.

– Men jeg har aldri løpt eller sprintet i mitt liv. Livet handler om utfordringer og man må alltid prøve noe nytt. Jeg vil bevise overfor meg selv at jeg kan lære en helt ny sportsdisiplin og at jeg kan være konkurransedyktig innenfor den.

Man kan trygt si at Dr. Charles Eugster også har mestret løping på en god måte.

Vis flere