JUKSET: Toppledere innenfor sykkelsporten brøt regler slik at Armstrong kunne jukse og bli en superstjerne, ifølge en ny rapport.  FOTO: AP Photo/Bas Czerwinski, File
JUKSET: Toppledere innenfor sykkelsporten brøt regler slik at Armstrong kunne jukse og bli en superstjerne, ifølge en ny rapport.  FOTO: AP Photo/Bas Czerwinski, File

Rystende rapport: Sykkel-topper beskyttet Armstrong

Hein Verbruggen og Pat McQuaid blir anklaget for å ha skapt en kultur som tillot doping.

En uavhengig kommisjon anklager topper innenfor sykkelsporten for å ha beskyttet Lance Armstrong – til tross for at mye tydet på at han dopet seg. Dette kommer frem i rapporten fra sykkelsportens uavhengige reformkommisjon, CIRC.

I rapporten kritiseres også pengebruk under valget av presidentskapet i det internasjonale sykkelforbundet UCI, melder nyhetsbyrået AFP. Kommisjonen etterlyser store endringer knyttet til driften av forbundet. 

– Mye av det som kommer frem nå, er en bekreftelse av det vi lenge har fryktet. All røyken bekreftes at kommer fra ledelsen i Det internasjonale sykkelforbundet. Det er ille. Når lederne gjør om regelverket for å beskytte toppsyklistene, er det skremmende, selv om det ikke er noe nytt, sier TV 2s ekspert Mads Kaggestad til Nyhetskanalen.

Forsøkte å skjerme Armstrong

Det var etter påstander om at Armstrong hadde gitt pengegaver til UCI i forsøk på å dekke over en mulig dopinghistorie, at kommisjonen ble satt ned. Sykkelmiljøet har holdt pusten i påvente av rapporten.

Kommisjonen sier at de ikke har klart å finne direkte koblinger mellom donasjonene til UCI og dopingjuks.

CIRC kommer imidlertid med en fellende vurdering av UCI, som under de tidligere presidentene Hein Verbruggen og Pat McQuaid, aktivt forsøkte å skjerme Armstrong fra etterforskningen. 

Støttet Armstrong offentlig

En rekke eksempler viser at lederne i UCI forsvarte eller beskyttet Lance Armstrong, og tok beslutninger fordi de var gunstige for han. Dette skjedde under omstendigheter hvor det var sterk grunn til å mistenke han for doping, heter det i rapporten. 

UCI begrenset omfanget av en uavhengig granskning av Armstrong i 2005. UCI fritok også Lance Armstrong fra regler, og lot å være å teste han, til tross for mistanke om doping.

Rapporten peker i tillegg på at forbundet så sent som i 2012 støttet Armstrong offentlig etter beskyldninger om doping.

Kommisjonen kritiserer UCI for å ha bedt om og tatt imot donasjoner fra syklisten.

I 1999 fikk den amerikanske syklisten lov til å legge frem en tilbakedatert resept slik at han unngikk sanksjoner under Tour de France. Under comebacket i 2009, tillot UCI at Armstrong konkurrerte under Tour Down Under i Australia, til tross for at han ikke hadde vært tilgjengelig for dopingtester de siste seks månedene.

Verken Verbruggen eller McQuaid kommenterte rapporten da den ble kjent.  

Armstrong innrømmet dopingbruk i 2013.

Den samme rapporten anklager Det internasjonale sykkelforbundet for særbehandling av Alberto Contador da han testet positivt i 2010. 

I tillegg legges det frem en rekke vitneavhør som antyder at doping fortsatt er utbredt i sykkelsporten, men at denne nå er mer sofistikert og vanskeligere å oppdage. Blant annet skal doplegen Eufemiano Fuentes fortsatt være aktiv fra Sør-Afrika, til tross for utestengelsen i 2013.