Johnsrud Sundby sikret sammenlagtseieren

Men han var langt unna seier på søndagens 15 kilometer.

BEHOLDER DEN GULE: Martin Johnsrud Sundbys 10. plass var mer enn nok til å sikre verdenscupseieren sammenlagt. Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva / NTB scanpix
BEHOLDER DEN GULE: Martin Johnsrud Sundbys 10. plass var mer enn nok til å sikre verdenscupseieren sammenlagt. Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva / NTB scanpix

Falun (TV 2/NTB): Det ble ingen nordmenn på pallen i 15 km klassisk i verdenscupen i Lahti søndag. Best av de norske var overraskelsen Martin Løwstrøm Nyenget på 4.-plass.

22-årige Nyenget fra Siggerud gikk et godt renn med et tidlig startnummer, og så lenge ut til å kunne gå seg inn til sin første pallplass i verdenscupen. Men flere av de andre i toppen avsluttet sterkere, slik at det endte i 4.-plass for Nyenget.

Men avstanden opp var ikke stor. Italienske Francesco De Fabiani tok en overraskende seier, men var kun 6,5 sekund foran nordmannen. Også Aleksey Poltaranin (Kasakhstan) og finske Sami Jauhojaervi snek seg foran Nyenget i mål i en tett sekundstrid.

Bak Nyenget fulgte en rekke nordmenn tett. Petter Northug (7.-plass), Eldar Rønning (8), Martin Johnsrud Sundby (10), Finn Hågen Krogh (11), og Mathias Rundgreen (12) sørget for at seks av de tolv øverste på resultatlisten var norske.

Johnsrud Sundbys plassering var nok til å sikre han sammenlagtseieren i verdenscupen. Det er andre gang på rad at Oslo-gutten sikrer seg den gule trøya og krystallkula til odel og eie.

TV 2 snakket med Johnsrud Sundby før det var bekreftet at sammenlagtseieren var i boks.

– Jeg må finregne på det, men det er i hvert fall ikke langt unna. Det vil bety utrolig mye, sa Røa-løperen.

Seieren smaker nok ekstra godt, ettersom Johnsrud Sundby fortsatt sliter etter sykdommen før VM.

– Dessverre har jeg ikke kommet meg opp etter sykdommen. Kroppen er ikke som den bør være. Det er kjedelig. Men det var gøy å gå renn igjen, og nå må jeg bare mobilisere det de siste rennene, sier han.

Johnsrud Sundby kjørte seg ut av sprintfinalene lørdag med et grøftefall. Den smellen merket han lite til søndag.

– Det går veldig bra. Jeg kom ut av det med en mindre forslått kropp og kul i hodet, men det går bra, forteller han.

Johnsrud Sundby er før øvrig første norske herreløper som vinner verdenscupen sammenlagt to sesonger på rad siden Bjørn Dæhlie gjorde det samme i 1992/93-sesongen.

Grunnlaget for sammenlagtseieren ble lagt da han vant Tour de Ski i januar, slik han også gjorde sist sesong. I tillegg har han vunnet to verdenscuprenn på Lillehammer og ett i Davos.

Søndagens 10. plass var neppe helt det han håpet på, men siden Dario Cologna (Sveits) og Petter Northug heller ikke endte blant de aller beste, ble det klart at ingen av de to nå kan ta igjen Sundby i verdenscupen.

30-åringen fikk VM ødelagt av sykdom, og gikk kun én distanse. Det endte uten medalje på 50 km på VMs siste dag.

Nå gjenstår bare sprint i Drammen onsdag og femmila i Holmenkollen kommende helg for løperne i verdenscupen. (©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2