Kontiolahti, Finland 20150308.
Skiskytter-VM i Kontiolahti 2015. Jaktstart Menn.
Tarjei Bø hadde bare én bom og tok bronsen på søndagens jaktstart i skiskytter-VM, Ole Einar Bjørndalen endte på femteplass
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kontiolahti, Finland 20150308. Skiskytter-VM i Kontiolahti 2015. Jaktstart Menn. Tarjei Bø hadde bare én bom og tok bronsen på søndagens jaktstart i skiskytter-VM, Ole Einar Bjørndalen endte på femteplass Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Som å bli forlatt av verdens deiligste dame ved alteret

Nå har Tarjei Bø reist seg med tre bronsemedaljer på rad i VM i Kontiolahti.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): Tarjei Bø leverte 105 treningstimer i måneden i fjor sommer og følte seg optimalt forberedt til sesongen.

Men så kom nedturen og sykdommen.

Han ble syk før sesongoppkjøringen i Sjusjøen, og pådro seg rhinovirus i julen og måtte stå over blant annet klassikerne i Oberhof i januar og verdenscupen i Holmenkollen i februar, som også var prøve-VM til mesterskapet i 2016.

Resultatene før VM i Kontiolahti var mildt sagt elendige, til tross for de solide forberedelsene i forkant av sesongen.

– Som å bli forlatt av verdens deiligste dame ved alteret
Nå har Tarjei Bø reist seg mesterlig med tre strake bronsemedaljer i Kontiolahti.

Han var på laget som tok bronsemedaljene på åpningsdistansen mixed stafett, og havnet på tredjeplass på pallen både på sprinten lørdag og jaktstarten søndag.

– Det er klart med tanke på den jobben Tarjei Bø gjorde i fjor sommer og i høst, så ble forventningene skrudd i taket. På trening og tester lå han skikkelig bra an. Da gjør det det enda mer vondt når du plutselig kjemper om en 50. plass, sier bronsevinnerens kompis og lagkameat Emil Hegle Svendsen, før han slår fast:

– Det sier seg selv at det Tarjei har opplevd før VM var brutalt. Det må være som å være forlovet med verdens deiligste dame, og når bryllupsdagen kommer så forlater hun deg ved alteret, billedlegger Svendsen etter søndagens jaktstart, hvor Tarjei Bø sikret seg bronsen.

– Derfor er det kjempemorsomt at Tarjei tok bronse. Han fortjener dette utrolig mye. Han har strevd fryktelig mye i vinter, så dette er utrolig gøy, fortsetter Hegle Svendsen.

– Var langt nede i kjelleren psykisk
Tarjei Bø selv innrømmer overfor TV 2 Sporten at han før VM var langt nede i kjelleren.

– Jeg har vært i en annen type kjeller tidligere. På jaktstarten var jeg i kjelleren mentalt og fysisk. Før var jeg helt nede i kjelleren psykisk. Det var tøft å få et nytt slag i trynet hele veien. Det kjente jeg mye på tidligere i vinter, forteller en åpenhjertig Tarjei Bø etter sin tredje strake bronsemedalj i Kontiolahti.

– Men den type utmattelse jeg hadde i dag var mye bedre enn den nedturen jeg hadde tidligere i vinter, poengterer han.

Hylles av Bjørndalen som comeback-konge
Skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen legger ikke skjul på at han er mektig imponert over Tarjei Bøs comeback denne sesongen.

– Han fortjener virkelig dette. Tarjei Bø jobbet virkelig hardt i fjor sommer og høst og var i så god form. Nå skyter han best av samtlige i VM. Tarjei er verdens beste skytter for øyeblikket, og da tar han medaljer, oppsummerer Bjørndalen.

– Hvordan tror du Bø hadde det før VM?

– Helt jævlig, rett og slett. Derfor er det bare å unne ham hvert eneste løp han gjør det godt i nå. Tarjei har et talent som er helt rått. Det er nesten like bra som lillebror Johannes' talent. Men Tarjei er ekstremt god til å skyte og da blir det medaljer, sier han.

– Bronsestatue i Stryn neste?

Lillebror Johannes Thingnes Bø, som skjøt seg helt bort på jaktstarten etter å ha tatt gullet på lørdagens VM-sprint, tar av seg hatten for bronsevinnerens prestasjoner.

– Fortsetter han som nå så må de smelte om bronsene og lage en stor statue av ham i bronse i Stryn. Tarjei er helt rå på skytebanen og formen er stigende, sier Johannes Bø, som har opplevd en fortvilt bror tidligere i sesongen.

– Det har vært veldig kjedelig for ham, og også for min del. Jeg har fått ting lettere etter å ha vunnet løp. Tarjei Bø har gjort ting som kanskje er mer riktig, men likevel har jeg gjort det bedre. Nå slår han tilbake, og det er ingenting som gjør meg gladere, sier han.