PROGRAMLEDER: Jenny Skavlan under generalprøven til delfinale 1 i Melodi Grand Prix 2013 på Campus-scenen i Steinkjer.
Foto:  NTB scanpix
PROGRAMLEDER: Jenny Skavlan under generalprøven til delfinale 1 i Melodi Grand Prix 2013 på Campus-scenen i Steinkjer. Foto:  NTB scanpix

Jenny Skavlan: – Urettferdig å bli kalt «guttejente»

Jenny Skavlan har alltid likt fart og spenning, men vil ta et oppgjør med begreper som «guttejente».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Programleder Jenny Skavlan tar nå et knusende oppgjør med utsagn som «du er like tøff som en gutt» i sitt blogginnlegg «Gutt, jente, guttejente eller jentegutt?».

Hun finner seg ikke i at jenter skal måtte stemples som guttete, bare fordi de liker å gjøre «gutteting».

Les hele innlegget her – og si din mening på TV 2 Nyhetenes Facebook-side

J eg har mange ganger gjennom livet opplevd å bli kalt «guttejente», men har aldri kjent meg igjen i det og har følt det som ganske forvirrende. Nå synes jeg det bare er urettferdig.

Da jeg gikk i 4.klasse på barneskolen ville jeg helst gå med klærne til broren min. Jeg bygget Ola-bil etter skolen og hadde kort hår. Jeg syklet fort, bremset ikke i nedoverbakker og hadde alltid et blodferskt skrubbsår på kneet. I friminuttene spilte jeg stikkball i skuret fremfor å hoppe strikk. En klassisk 'guttejente' vil noen kalle det.

Men jeg har aldri følt meg halvt gutt. Jeg er 100% jente. Men en jente som liker fart og spenning. Det at guttene liksom har blitt tildelt egenskaper som like gjerne kan være en jentes egenskaper synes jeg er urettferdig.

I voksen alder har jeg fått høre det igjen. I 2012 spilte jeg inn programmet Fritt Fall hvor jeg gikk inn i 10 ulike ekstremsportmiljøer og fikk en utfordring i hvert program. Jeg sprengte en mine under vann, hoppet på ski i K70 og testet luftakrobatikk i fritt fall. Jeg ELSKET det, og fikk høre det igjen; 'du er like tøff som en gutt'. Igjen, guttene fikk kred for mitt mot og mine overvinninger. Men jeg følte meg ALDRI som en gutt fordi jeg likte å ta utfordringer. Det hadde ingenting med saken å gjøre.

Jeg har også kalt meg selv en guttejente i mangel av et bedre ord. Nå har jeg funnet ut at ingen ord behøves.

Jeg har hørt gutter si; 'hun er så lett å henge med, lager ikke noe drama – en av gutta liksom'. Hæ?! Så det å ikke lage drama og være lett å henge med er en gutteting? Vant guttene da egenskapene ble delt ut? Ble jentene tildelt pysete, intrigemaker, sladrete, anspent og overfølsom og guttene fikk modig, avslappet, spontan og tøff? Jeg mener ikke det og synes ikke egenskapene skal settes i kjønnsbås.

I min vennegjeng er det like mange jenter med «gutteegenskapene» som gutter med «jenteegenskapene». Men om en gutt liker å snakke om følelser, er litt redd for høyder og sladrer gjerne – er han da en «jentegutt»?