Suverene Thingnes Bø tok sitt første VM-gull

Lillebror Bø knuste alt og alle på lørdagens VM-sprint, mens storebror Tarjei tok bronsen.

Kontiolahti/Bergen (TV 2): Johannes Thingnes Bø var suveren og vant lørdagens VM-sprint i Kontiolahti. Det er 21-åringens første seniorgull.

Thingnes Bø fikk en pangstart – bokstavelig talt – og dro ned samtlige blinker på første skyting. På andre skyting ble det én bom, men unggutten holdt så høy fart i sporet at ingen kunne true ham.

Storebror Tarjei Bø kompletterte den store dagen både for familien og norsk skiskyting med å ta VM-bronsen. 26-åringen skjøt feilfritt, men holdt ikke like høy fart i sporet som lillebroren. 

Canadiske Nathan Smith tok for øvrig en sensasjonell sølvmedalje.

– Stort å stå sammen på pallen

Etter målgang visste ikke en tydelig rørt og preget Thingnes Bø helt hva han skulle si.

– Det er kjempestort å stå sammen på pallen. Det er det ikke mange som har trodd på forhånd. Ikke oss heller. Det er spesielt stort med Tarjei, som ikke har vært i form men kliner til i dag, sier han til TV 2.

Thingnes Bø og storebror Tarjei var begge svært tårevåte etter medaljefangsten.

– Jeg har sippet og han har sippet. Det er sånn idrettsfolk gjør når man oppnår noe man har drømt om, sier Thingnes Bø med et smil.

– Hvem er den gladeste i familien Bø i dag?

– Det er sikkert mamma og pappa, sier lillebror Bø.

– Kaffen står på kok og mamma har satt på en vask, supplerer Tarjei med et smil.

Storbror Bø var naturlig nok svært glad for en etterlengtet opptur selv også.

– For meg var det en viljeseier. Det har vært en lang vei og jeg har vært skikkelig lei meg i vinter, sier han åpenhjertig til TV 2.

Bjørndalen: – Han er verdens beste

I rekken av gratulanter i retning Thingnes Bø sto blant annet skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen, som kunne vært faren til sin yngre lagkamerat.

– Det er imponerende. Vi har nesten forventet at han skulle gjøre det bra. Kontiolahti elsker ham. Han er verdens beste og en fantastisk skiskytter, sier Bjørndalen til TV 2.

At Thingnes Bø skulle gjøre det bra i Kontiolahti er egentlig ikke så rart. Stryn-karen har nemlig vunnet VM-gull i den finske bygden tidligere - den gangen som junior.

Thingnes Bø dro nemlig til med hele tre gull i junior-VM i 2012: På sprinten, jaktstarten og stafetten.

Hegle Svendsen: – Skummelt bra

Emil Hegle Svendsen mener det skummelt at lagkameraten gjør det så bra på finsk jord.

– Det er merkelig at det er sånn. Så lenge han er her, så vinner han. Kanskje vi skulle invitert han fra «Åndenes makt» til å lage sak på Johannes i Finland, sier Hegle Svendsen til TV 2.

Og fortsetter:

– Det var et imponerende løp av Johannes. Han har alle forutsetninger for å bli meget god. Det er skummelt.

– Blir han cocky nå?

– Han har vært cocky i mange år, sier Hegle Svendsen og smiler.

Svak dag for Hegle Svendsen

TV 2 skyskytingsekspert Ole Kristian Stoltenberg blogget om Norges nye gullgutt før VM-sprinten og slo fast at Thingnes Bø knuser både Hegle Svendsen og Bjørndalen når det gjelder statistikk.

– Uansett hvordan det går vil Johannes være godt foran Ole Einar og Emil etter sine første 50 renn. Hva fasiten vil si etter 416 renn – som Ole Einar (94 seire) – eller 201 renn – som Emil (38 seire) – er selvsagt umulig å spå, skriver han.

For Hegle Svendsen ble for øvrig VM-starten ingen opptur i det hele tatt. Trønderen pådro seg to bom både på første og andre skyting, og gikk i mål langt nede på resultatlisten.

Det hjalp heller ikke at Hegle Svendsen falt på den første runden sin.

– Det var helt håpløst. Jeg har en teknikk som gjør at jeg ikke løfter hodet så mye. Jeg trodde jeg var kommet opp bakken, men plutselig var det mer bakke igjen likevel. Bakken slo meg i trynet. Det var som å se meg på vannski i sommer, sier han.

Helsprekk for Fourcade

Heller ikke forhåndsfavoritt Martin Fourcade innfridde på den finske snøen.

Franskmannen åpnet forrykende og var feilfri på første skyting. På andre skyting sprakk imidlertid Fourcade fullstendig og pådro seg hele tre bom.

Bjørndalen hadde på sin side én bom på første skyting og to bom på andre skyting.