– Det var hummer og kanari der ute

Ufyselige forhold gjorde kvinnenes VM-sprint til et bingorenn.

Kontiolahti/Bergen (TV 2): Håpløse skyteforhold gjorde at jentenes VM-sprint ble alt annet enn forutsigbar. I sterk vind og tungt snøvær skjøt de norske jentene seg bort sammen med flere av forhåndsfavorittene.

– Hummer og kanari

Etter å ha skutt fullt på første skyting så det lenge ut som Tiril Eckhoff kunne blande seg inn helt i toppen i de finske skoger. Drømmen om VM-gull brast derimot på den andre skytingen - med tre strafferunder var 24-åringen sjanseløs på å blande seg inn i tetstriden.

– Smørerne sa til meg at jeg var heldig med tidlig startnummer. Men det var jeg ikke. Det var hummer og kanari og motvind og snø og trått, sier Eckhoff til TV 2.

– Burde arrangørene gjort bedre jobb med løypene?

– Det var bedre forhold start i dag enn på torsdagens mixed stafett. Men de kan ikke noe for at de begynner å snø. Det er løst under snøen og da blir det bare skikkelig trått.

– Du holdt på å kollidere med en fra løypemannskapet i starten?

– Sånn er det når du er litt ivrig. Da kløner du litt, men det gikk fint, ler hun.

Bom, bom og atter bom

Eckhoff ble beste norske på 19. plass. Blant de andre norske jentene var Fanny Welle-Strand Horn sett på som det nest sterkeste kortet, og etter en oppløftende innsats på torsdagens mixed-stafett var det grunn til å tro at 26-åringen kunne gjøre en god konkurranse. Men med sju runder totalt, hvorav hele fem(!) på den første skytingen, blir ikke Horn å finne på morgendagens jaktstart.

Det ble heller ingen topplassering på de to forhåndsfavorittene Daria Domracheva og Kaisa Mäkäräinen. Med fem runder hver og plasseringer langt nede på resultatlista blir det også vanskelig for verdenscupens to suverene løpere å hevde seg på søndag.

Første VM-gull som senior

Når de største favorittene sviktet, var det franske Marie Dorin Haber som taklet forholdene best. 28-åringen nøyet seg med én strafferunde i uværet, og med solid fart i sporet gikk hun inn til sitt første individuelle VM-gull som senior. Tidligere hadde Haber en bronsemedalje fra Pyoengchang i 2009.

Polske Weronika Nowakowska-Ziemniak skjøt på sin side feilfritt, men holdt ikke like høy fart i sporet som den franske jenta og måtte ta til takke med sølv. Ukrainske Valj Semerenko var også en av de få som skjøt ti treff, men i likhet med Nowakowska-Ziemniak var ikke langrennsprestasjonen god nok til å hamle opp med Haber. Dermed ble det bronse på OL-vinneren fra Sotsji.