Kontiolahti, Finland 20150307.
Skiskytter-VM i Kontiolahti 2015. 10 km sprint Menn.
Johannes Thingnes Bø  og Tarjei  Bø jubler etter  sprinten lørdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kontiolahti, Finland 20150307. Skiskytter-VM i Kontiolahti 2015. 10 km sprint Menn. Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø jubler etter sprinten lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Gullvinner Bø: - Planen var egentlig å bli fotballspiller og ta det med ro

Nå er Johannes Thingnes Bø verdens beste skiskytter.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): I sitt første VM slo Johannes Thingnes Bø alle på sprinten og sikret seg sin første gullmedalje i karrieren.

Men egentlig hadde den ferske verdensmesteren i skiskyting helt andre planer for idrettskarrieren.

21-åringen ville egentlig satse på en fotballkarriere.

- I tenårene hadde jeg lyst til å satse på fotball. Planen var å møte opp på fellestreninger og spille i 3. divisjon for Stryn. Da kunne jeg tatt det adskillig mer med ro enn det jeg kan gjøre som skiskytter. Men mamma og pappa sendte meg på skiskytterlinjen på vidergående skole, og da var det gjort, sier Johannes Thingnes Bø.

- Hadde du planer om å bli breddefotballspiller?

- Kanskje, men jeg hadde gjort et forsøk på å bli god i fotball også. Men det er ble skiskyting til slutt, og nå er det deilig å sitte her med en gullmedalje rundt halsen.

Motivert av storebror
En av grunnene til at Johannes Bø vraket planene om å satse på fotballbanen var at storebror Tarjei valgte skiskyting.

- Tarjei har betydd mye for meg, og jeg har sett opp til ham på lik linje som Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen. Så har jeg vært så heldig og gått inn på verdens beste skiskytterlandslag og ha det som utviklingsarena. I dag er jeg verdens beste skiskytter og det er helt rått, utbryter han.

Storebror og sprintens bronsevinner Tarjei Bø spilte også fotball i tenårene før han valgte å satse på en karriere som skiskytter.

Han er usikker på hvor god lillebror Johannes kunne blitt på fotballbanen.

- Usikker på hvem som var best i fotball
- Vi har diskutert litt hvem av oss som var best. Begge er enige om at Johannes var bedre enn meg i 15-16-årsalderen Men når vi spiller nå så har jeg taket på ham. Det er vel slik at jeg har mer fotballtalent i blodet, sier Tarjei Bø til TV 2 Sporten.

- Men jeg tror Johannes kunne blitt god i fotball. Han var litt sånn som meg, en liten pingle. Jeg har sett noen fotballbilder av ham og da var jo flere på laget en halv meter høyere enn ham. Nå har han blitt en maskin, og jeg tror fotball fremdeles ligger i kroppen hans, fortsetter Bø.

Klarte ikke å holde tårene tilbake
Etter gullet på sprinten i Kontiolahti klarte ikke Johannes Bø å holde tårene tilbake.

- Jeg frøs på ryggen og tårene presset seg på etter målgang. Det var en helt spesiell følelse jeg aldri har hatt før. Jeg tipper hele Stryn flagger i dag, sier Johannes Bø.

Storebror Tarjei klarte heller ikke å skjule seierstårene.

- Det er sjelden at to av to Bø gråter på riksdekkende TV. For meg smaker nesten bronsemedaljen like godt som gull. For det er jo sånn at vi brenner for dette. Vi liker å ha det artig, men innerst inne er vi knallharde toppidrettsutøvere, og da blir det litt grining når vi lykkes, fastslår Tarjei Bø.