BEST PÅ STATISTIKKEN: Johannes Thingnes Bø Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEST PÅ STATISTIKKEN: Johannes Thingnes Bø Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stoltenberg blogger om skiskyting: - Mini-Bø større enn gigantene 

Johannes Thingnes Bø knuser statistikken til Bjørndalen og Svendsen, skriver Ole Kristian Stoltenberg i bloggen sin.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): Felles for skiskytterkongen, super-Svendsen og nykommer i verdenstoppen Johannes Thingnes Bø, er at de alle har blitt juniorverdensmestre og etterpå kommet tidlig inn i verdenseliten for senior.

De har tidlig debutert i verdenscupen og tidlig prestert. Men den som raskest og oftest i ung alder har vunnet renn er Thingnes Bø. I forhold til Svendsen og Bjørndalen er mini-Bø i en helt egen klasse.

Johannes Thingnes Bø er nå inne i sin første sesong som senior, og har gått 46 individuelle verdenscuprenn.

Han står med imponerende 7 seire, og den første verdenscupseieren kom allerede i det niende rennet. Han vant for øvrig det tiende også.

Ole Einar Bjørndalen stod bare med en seier etter sine første 46 renn i verdenscupen. Seieren kom på det 31. forsøket. Men la oss legge til at Ole Einar vant både sitt 47., 48. og 50. verdenscuprenn.

Emil Hegle Svendsen hadde også bare en seier på sine 46 første renn, den kom i det 39. rennet. Men også her kan det legges til at han vant tre strake i sitt renn nummer 48, 49 og 50.

Uansett hvordan det går vil Johannes være godt foran Ole Einar og Emil etter sine første 50 renn. Hva fasiten vil si etter 416 renn som Ole Einar (94 seire) eller 201 renn som Emil (38 seire) er selvsagt umulig å spå.

Antagelig er skiskytterkongens statistikk vanskelig å kopiere. Skal Johannes Thingnes Bø holde det gående like lenge som Bjørndalen, må han være med til og med VM i 2035! Det er vel greit å slå fast at det ikke er like om hjørnet..

Men genene er gode, storebror Tarjei Bø begynte også karrieren bra. Han stod med seks seire etter sine første 46 renn. Tarjei vant sitt første renn på det 16. forsøket.

Etterpå har flere lengre sykdomsperioder gjort at han «bare» står med 8 seire etter 103 renn.

Sprint i mesterskap har vært en særdeles god øvelse for Norge.

Siden Ole Einar Bjørndalen tok sin første internasjonale tittel under OL i Nagano på sprint i 1998, har nordmenn vært på pallen i alle OL og VM å¨sprint frem til dags dato. Bjørndalen kan gjøre det igjen, men kanskje er det Johannes vi må stole på.

På papiret er førstereisgutt i VM-sammenheng Johannes Thingnes Bø det sterkeste kortet sammen med veteran Ole Einar Bjørndalen. Sistnevnte deltar i sitt 22. mesterskap og jakter sin 53 internasjonale medalje i sitt 108 renn.

Det var nok statistikk for i dag. Den hjelper ingen når starten går, men la oss håpe en av de norske pynter på tallene. Det kan fort bli yngstemann, som på 8 løp i Kontiolahti har seks seire, bronse og fjerdeplass.