UNG, MEN SIKKER: Stine har aldri hatt lyst på barn. Hun ønsker å fylle hverdagen med andre ting. Foto: Privat.
UNG, MEN SIKKER: Stine har aldri hatt lyst på barn. Hun ønsker å fylle hverdagen med andre ting. Foto: Privat.

Stine er bare 23 år, men vet at hun aldri skal ha  barn

Selv om det provoserer mange, er hun klar i sin sak: – Jeg ser ikke én eneste grunn til å blir mor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg blir utrolig lei meg når jeg møter mennesker som bare forventer at jeg vil ha barn. De får meg til å føle meg annerledes. Ja, jeg er kvinne, men jeg er også en person. Vi er alle forskjellige, sier Stine Celine Klipper til TV 2. 

23-åringen fra Rolvsøy i Østfold sier at hun aldri har tenkt at hun skal bli mor. For henne er ikke det å få barn meningen med livet. 

Omsorg for mange

Hun vet at det kan virke brutalt for mange, men hun kan rett og slett ikke komme på en eneste grunn til at hun skal få barn. Men det betyr ikke at hun er en hensynsløs egoist. 

–  Jeg jobber i helsevesenet så jeg har mye omsorg for andre.  Jeg er glad i familien og vennene mine og viser mye omsorg for dem. Jeg passer også gjerne nevøen min når det er behov for det. I tillegg er jeg utrolig glad i hunder. 

Stine forteller at hun har lyst til å bruke livet på å reise og å gjøre akkurat det hun vil. Hun elsker alenetid, henge med venner og å kunne ha muligheten til å gå ut når hun vil. 

– Kommer du ikke til å savne å ha en etterkommer? 

– Nei, jeg har ingen behov for en «mini-meg». 

Hun forteller at hun har spurt noen rundt seg hvorfor de ønsker barn. Da har de svart: «Hmm, det vet jeg egentlig ikke» og ting som «jeg ønsker å føre slekta videre». Hun synes ikke dette er en god grunn til å få barn. 

– Ingen har sagt «Fordi jeg har mye kjærlighet og omsorg, som jeg ønsker at barnet mitt får oppleve hver dag, og at det skal føle seg ønsket». 

Respekterer andres valg 

Verken barn eller det det medfører av graviditet, fødsel og amming frister for feministen Stine. Foto: Privat.
Verken barn eller det det medfører av graviditet, fødsel og amming frister for feministen Stine. Foto: Privat.

– Hvis man ønsker seg barn av de riktige grunnene forstår jeg ikke hvorfor ikke flere adopterer. Det er så mange barn her i verden som trenger et hjem. Det er her drømmen om «mini-meg» kommer inn for mange, tror Stine. 

23-åringen understreker at folk må få gjøre som de vil, og at hun respekterer andres valg. Likevel skulle hun ønske at folk tenker nøye igjennom hvorfor man vil sette et barn til verden, og ser på hva man har å tilby barnet. 

– Jeg har hørt på flere kolleger som snakker om barna sine som en byrde. Det er jo ikke barna som har spurt om å komme til denne verden, det er faktisk to voksne mennesker som bestemte nettopp dette. 

En ulykkelig familie

Stine forteller om en familie hun møtte stranda under en Sydentur. Foreldrene så ulykkelige ut. De kjeftet på barna, ville ikke leke med dem. Stine syntes det så ut som de angret, og husker at hun tenkte: «Hvorfor har de valgt dette»? 

Hun tror at dersom hun hadde blitt gravid i dag, er det en slik type mor hun hadde blitt. 

– En som hadde sittet der og klaget uten energi til å gjøre det jeg burde. Jeg hadde vært irritert når jeg måtte stå opp på natten når ungen gråt, og når jeg skule lage mat og hjulpet med lekser. Derfor velger jeg å ikke få barn. Jeg ville at barn skal være ønsket og ingen byrde. Jeg frykter jeg ville blitt en dårlig mor, fordi det ikke er noe jeg virkelig ønsker. 

Frister ikke å være gravid 

Heller ikke graviditet er noe som frister for 23-åringen, selv om alle sier at det er verdt plagene. 

– Jeg er feminist, og kanskje det er grunnen. Men skal jeg bare fordi jeg er kvinne gjennomgå «min plikt» med graviditet og masse plager for en mann som ikke trenger å gjøre noe? 

Hun sier verken smerter, vond fødsel, søvnløse netter eller å leve i mange måneder uten alkohol er noe som tiltaler henne.

– Det kan høres ut som jeg er egoistisk, og kun tenker på det vinglasset jeg ikke får tatt. Men det er min kropp. Kunne jeg få valgt ville jeg heller vært gutt. Jeg synes det er for mange ting som forventes av meg fordi jeg er født jente. 

Tror hun vil forandre mening 

Stine forteller om en gang de diskuterte det å få barn i klasserommet. En jente sa: «Alle jenter vil jo ha barn, ellers er det noe alvorlig galt med deg».

– Det er helt utrolig at det går an å si noe sånt. Det er en uttalelse jeg aldri vil glemme.

Hun sier at den vanligste reaksjonen når hun forteller om standpunktet sitt, er nettopp henvisning til alderen. Mange mener at hun vil skifte mening når hun blir eldre. 

– En kollega av meg har sagt: «Når jeg var på din alder var jeg helt lik deg. Men så ble jeg eldre og tenkte annerledes». 

– Men du er bare 23 år. Kan det ikke hende at ting forandrer seg i løpet av de neste 10-15 årene?  

– Ja, jeg er ung, men det er ingen andre som kjenner meg bedre enn meg selv. Jeg har vært veldig klar på dette de siste årene, og har alltid vært veldig reflektert. Selvfølgelig kan jeg ikke si med 100 prosent at jeg ikke vil ombestemme meg, men jeg ser ingen muligheter for det nå.  

– Hvorfor tror du det er så mange meninger rundt ditt valg? 

– Det er nok fordi det bryter mot det normale A4-livet. Noen mener det er egoistisk å ikke få barn. At vi er så selvopptatte at vi vil bare gjøre det vi vil. Andre sier at vi barnløse kommer til å savne det når vi blir eldre. 

Stine påpeker at hun gjennom sitt arbeid i eldreomsorgen har sett at det å få barn ikke er noen garanti mot ensomhet når man blir gammel. Og hun tror hun uansett skal ha gode mennesker i livet sitt. 

– Jeg har jo tantebarn og jeg skal stille opp så godt jeg kan som tante. Og mest sannsynlig vil jo flere min omgangskrets ha barn. Og jeg vil ha hund, og mange andre interesser, så jeg tror ikke jeg kommer til å kjede meg. 

– Og finner jeg en mann som jeg elsker og han elsker meg tror jeg det vil være nok, i hvert fall for min del.

Vanskelig tema

Rolvsøy-jenta er i dag singel, og tror temaet vil være vanskelig å ta opp når hun møter en potensiell partner en gang i fremtiden. 

– Bør jeg si det før jeg i det hele tatt går på date? Venter jeg å fortelle det til det er seriøst? Venter jeg til han eventuelt tar det opp? Det føles ikke så naturlig å si «Hei, jeg heter Stine og jeg ønsker meg ikke barn, hvis ikke du har samme oppfatning - Next please!»

Hun frykter at den potensielle kjæresten ikke vil se på henne som kvinne lenger, ikke finne henne tiltrekkende og dumpe henne. 

– Og kanskje jeg alltid kommer til å frykte at han jeg eventuelt blir sammen med ikke vil synes det er nok med bare meg.