Å filme i Norge ble Hollywood-stjernens mest sjokkerende opplevelse

August Diehl (39) spiller illusjonisten som forsvant på mystisk vis i Grong i 2003.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2003 forsvinner plutselig den tyske illusjonisten Dirk Ohm helt sporløst fra bygda Grong i Nord-Trøndelag en iskald januarnatt.

Tryllekunstneren er på gjennomreise og livnærer seg ved å holde trylleshow om kveldene. Når han plutselig forsvinner ligger alle hans personlige eiendeler på hotellrommet, og politiet finner leiebilen hans forlatt med en kasse med trylleutstyr i.

To måneder senere blir 41-åringen funnet i elva Namsen når isen smelter. Hvorfor han forsvant og hva som skjedde med han, er et mysterium den dag i dag.

Det er denne hendelsen som har inspirert den norske regissøren Bobbie Peers til å lage en mystisk dramafilm plassert midt i hjertet av Grong. Med seg har han den tyske Hollywood-skuespilleren August Diehl, kjent fra blant annet Inglorious Basterds og rollen som Angelina Jolies ektemann i filmen Salt.

Se klipp fra filmen i videoen øverst!

Filmet i 36 minusgrader

PREMIEREKLAR: August Diehl er i Norge for å delta på verdenspremièren på Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant. Foto: Nico Sollie / TV 2
PREMIEREKLAR: August Diehl er i Norge for å delta på verdenspremièren på Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant. Foto: Nico Sollie / TV 2

August Diehl kan fortelle at innspillingen var den kaldeste og råeste opplevelsen i hele hans liv.

– Jeg kan forestille meg at Grong er et flott sted om våren og sommeren, men om vinteren er det bare is og superkaldt. Det var 36 minusgrader, jeg har aldri opplevd lignende i hele mitt liv, forteller skuespilleren.

Han forteller at han en natt ble røsket ut av senga fordi det var et nydelig nordlys på himmelen. De filmet i timevis utendørs i kulda – men klippene ble ikke brukt likevel.

–  Det er et hotell der. Og en ungdomsklubb og et treningssenter. Etter en stund begynte jeg virkelig å like det likevel. Vi hadde en flott tid der. Det er en av de rareste opplevelsene jeg noen gang har hatt, forteller Diehl. 

– Lagde film i «villmarken»

FILMET I ISKALDE OMGIVELSER: August Diehl i rollen som Dirk Ohm i Illusjonisten som forsvant. Foto: Filmweb
FILMET I ISKALDE OMGIVELSER: August Diehl i rollen som Dirk Ohm i Illusjonisten som forsvant. Foto: Filmweb

– Det var spesielle mennesker og et spesielt sted å lage en film. Det var spennende å være stuet bort på hotellet i én måned sammen med de samme menneskene. Vi holdt oss sammen og var som en gruppe mennesker som lagde film i villmarken, sier han.

Det var mer enn 500 statister fra Grong som deltok i filmen, og det er naturlig nok der filmen skal ha verdenspremière fredag kveld.

– Det var veldig hyggelige folk, og alle var veldig gira på å være med i filmen. Nå skal jeg på verdenspremièren, og det blir hyggelig å se igjen bygda og folkene, forteller Diehl.

– Ikke stor forskjell på Hollywood og Norge

Til tross for Diehls Hollywood-berømmelse, synes han ikke det er spesielt annerledes å spille i en norsk film.

– Alle filmer er helt forskjellige å spille inn. Det handler ikke om det er i Hollywood eller i Norge – det handler om filmens miljø og natur. Det er faktisk ikke så stor forskjell på profesjonaliteten mellom Hollywood og norsk film. Alle er utdannet i denne bransjen, sier Diehl.

I resten av Norge har «Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant» premiere 23. mars.