SKILT: Claus Lundekvam og Nina Bjørlo Lundekvam gikk hvert til sitt i fjor sommer etter 12 års ekteskap og 23 års forhold. Foto: Vidar Langeland, Bergensavisen
SKILT: Claus Lundekvam og Nina Bjørlo Lundekvam gikk hvert til sitt i fjor sommer etter 12 års ekteskap og 23 års forhold. Foto: Vidar Langeland, Bergensavisen

Claus Lundekvams ekskone:

– Jeg reagerer veldig når jeg hører ham snakke om rusmisbruket

Lørdagens «Vårt lille land»-episode forteller den rørende historien om amatørlaget som ble redningen da Claus Lundekvam ville ut av rusmisbruket. Programmet vekker både gode og vonde følelser hos ekskona.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I lørdagens episode av «Vårt lille land» forteller en åpenhjertig Claus Lundekvam (42) om hvordan livet hans snudde da 6. divisjonslaget Bønes IL overtalte ham til å bli deres trener.

Samholdet i garderoben har løftet ham ut av en avgrunn der rusen var viktigere enn alt. Viktigere enn kona Nina og hans to døtre.

– Jeg reagerer veldig når jeg hører Claus snakke om rusmisbruket sitt. Jeg merker at jeg blir helt shaky, for det har satt sine spor, sier hun.

Klump i halsen

LA OPP I 2008: Claus spilte 40 landskamper for Norge fra 1995 til 2005. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX.
LA OPP I 2008: Claus spilte 40 landskamper for Norge fra 1995 til 2005. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX.

Nina Lundekvam forteller at programmet vekker følelser på både godt og vondt. Familien på fire hadde en fantastisk tid da de var bosatt i England, men de gode minnene har blitt overskygget av Claus’ rusmisbruk da karrieren var over.

– Jeg får klump i halsen når jeg ser bildene av Claus sammen med døtrene våre Tia og Kaja før Claus sin testemonialkamp, sier hun.

– Det har vært en lang vei med både opp- og nedturer.

– Bønes IL forandret Claus

Bønes IL ble redningen til Claus. Nina er ikke er ikke i tvil om at 6. divisjonslaget betyr mye for ham.

– Bønes er veldig viktig for Claus. At han har en tilhørighet som han har savnet etter at han sluttet som fotballspiller. Et miljø, noe han brenner for – og som også gir resultater.

Nina mener det viktigste er at Claus kan dra nytte av de erfaringene han har gjort og bruke dem, positivt. Hun tilføyer at han må holde seg rusfri – for det får konsekvenser for noen andre om han ikke gjør det – og det er det som gjør at han klarer det.

– Tror du gutta i Bønes IL vet hvor viktige de er for Claus?

– Nei, jeg tror ikke de vet hvor utrolig viktige de er for ham.

– Claus er roligere nå. Før var det akkurat som om han ikke fant plassen sin. Jeg tror han føler at han kan bidra med noe – og at det blir satt pris på. Det gjør at hverdagen gir mening, og det var vel det han manglet da karrieren tok slutt. Det å møte folk i garderoben. Bli verdsatt på den måten. Det er noe jeg tenker har vært viktig i den tiden som er nå – det er noen som trenger ham. Det er veldig godt å se.

Tidligere landslagsmålvakt Erik Thorstvedt er ikke overrasket over at Claus har funnet hjelp i 6. divisjonslaget.

Thorstvedt tror at Claus er like nervøs foran en kamp med Bønes som han var foran en match med landslaget eller Southampton.

– Alle må ha en grunn til å komme seg opp om morgenen. Du må ha noe som driver deg fremover og Claus har tydeligvis funnet det her. Om det er Bønes eller Southampton spiller egentlig ikke så stor rolle, sier Thorstvedt.

– Og når han lykkes som han gjør nå, så er det fantastisk.

Se episoden lørdag 21.40 på TV 2 og TV 2 Sumo.