RASENDE: Det er ikke lett å se hva denne tingen er, men den er trolig en av de eldste av sitt slag. Foto: The Trustees of the British Museum)
RASENDE: Det er ikke lett å se hva denne tingen er, men den er trolig en av de eldste av sitt slag. Foto: The Trustees of the British Museum)

Gjetter du hva denne over 3700 år gamle tingen er? 

Denne gjenstanden er trolig den eldste av sitt slag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ser kanskje ut som en vanlig leirtavle med noen skriblerier på.

Men – dette er en 3750 år gammel kundeklage!

Det skriver New Science. 

På leirtavlen er det med kileskrift skrevet at en person som heter Nanni, som skriver at hun eller han bor i Mesopotamia, er langt ifra fornøyd med kopperet han eller hun har kjøpt. 

Mesopotamia var navnet på landområdene mellom og rundt elvene Eufrat og Tigris i oldtiden. Det geografiske området omfatter dagens Irak, det nordøstlige Syria og sørøstlige Tyrkia. Området kalles ofte «Den fruktbare halvmåne».

– Hva tar du meg for?

Den krasse meldingen er rettet til Nannis samarbeidspartner Ea-nasir, og han eller hun krever å få pengene igjen etter bomkjøpet. 

– Hva tar du meg for, når du kan behandle noen som meg med slik forakt, lyder meldingen ifølge Leo Oppenheims oversettelse i boka «Letters from Mesopotamia».

I oldtiden var kobber et svært vanlig materiale å kjøpe og selge rundt Persiabukten.

Det er ikke kjent om det er Nanni som er avsenderen eller mottakeren av steinen.

Leirtavlan befinner seg på British Museum. Frem til plyndringen av Nasjonalmuseumet i Baghdad i 2003 fantes det flere lignende «brev», men nå er denne kundeklagen en av få eksisterende.