Pinnebrød, sveler og herlig solbærsaft

Wenche lager mat som kan nytes under åpen himmel.

Pinnebrød over glørne eller små brød i stekepanne:

Deigen kan lages dagen i forveien.
Legg i plastpose med litt olje(slik at oljen smører seg rundt deigen), oppbevares kaldt til den skal brukes.

Dette trenger du:

  • 4 dl hvetemel, gjerne en blanding av fint og grovt mel
  • ½ ts salt
  • 1- 2 ts sukker eller honning
  • 1 ½ ts tørrgjær
  • 5 ss smør eller nøytral olje (for eksempel soya eller solsikke)
  • Ca. 1 ½ dl vann eller melk
  • 1 ss olje til å ha i posen sammen med deigen.

Slik gjør du:

Ut på tur, aldri sur. Foto: TV 2
Ut på tur, aldri sur. Foto: TV 2

Bland sammen det tørre. 
Smuldre i smøret. Dersom olje brukes, tilsett den sammen med vann eller melk. 
Tilsett vann eller melk og rør sammen til en glatt, ikke for klissete deig. 
Elt litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose(olje for at deigen ikke skal klistre seg til posen). 

Brødene kan stekes surret rundt spissen på en pinne eller klappes flate og stekes i en stekepanne.
Pinnebrød: Stek over glørne, åpen ild vil gi svartbrent brød.
Ikke tvinn for tykt med deig rundt pinnen, da kan den være vanskelig å gjennomsteke.

Havregrynssveler (små tykke pannekaker) 8-10 stk.:

Røren kan lages hjemme og ta med ut på tur.
Fyll røren i en boks med ”helletut” som gjør det lett å helle i pannen.
Stekes på takke (stekeplate) over bålet, eller i stekepanne på stormkjøkken.

Dette trenger du:

  • 2 egg
  • ½ dl sukker
  • 3 dl kefir/kulturmelk
  • Ca. 3 dl hvetemel, gjerne tilsatt litt grovt mel
  • 1 dl havregryn
  • 1 ts natron
  • 1 krm salt
  • ½ dl rapsolje til baking eller smeltet smør

Slik gjør du:

Visp egg og sukker godt sammen.
Tilsett melk og dryss i hvetemel, fint og grovt, og havregryn blandet med natron og salt. Visp til en glatt røre.
La røren stå og "svelle" i 15-20 min.
Legg en stor skje røre på takke eller i stekepanne med litt stekefett/olje.
Jevn røren ut med skjeen til svelen får en diameter på ca. 10 cm.
Stek lys brune på hver side ved middels varme 2-3 min på hver side (steketid avhengig av tykkelse).
Ferdig stekt skal de ha en tykkelse på ca. ½ cm.
Smør svelene med litt smør og legg over skiver av geitost eller et lite dryss med sukker. Svelene kan også servers med rørte bær og evt. vaniljekesam.

Varm solbærsaft med kryddersmak til 4-6 personer:

Dette trenger du:

  • Ca. 1 l ferdig utblandet solbærsaft, med kraftig smak
  • Strimlet appelsinskall av 1 appelsin
  • 1 skive sitron eller appelsin
  • 1 kanelstang
  • 2 hele kardemommekjerner
  • 2 nellikspiker
  • 2 hele anis

Ved servering, dryss rosiner og evt. hakkede nøtter i den varme saften.
Kok opp saft og krydder og la stå og trekke 8-10 min før servering.