Selger innsamlet tøy videre

Giverne tror klærne deres gis bort til fattige mennesker. Men tøyet selges på internett.

Det selges i tonn på internett. Brukt, norsk tøy for rundt 10 kroner kiloen. Bilder viser plastposer fra Rema, Rimi og Kiwi, stappet fulle med tøy fra Norge.

Det står at klærne er av høy kvalitet og samlet inn fra dør- til døraksjoner. Men hvor kommer alle sekkene med det norske tøyet fra? Det har vi sjekket.

Sier de hjelper fattige

Foreningen «Vi kan hjelpe» legger lapper i postkassene til folk over hele Østlandet. «Tingene du donerer vil nå de som ikke har muligheten til å kjøpe nye sko og klær», står det på lappen.

– De samler inn klær og gir det til folk i Ukraina, sier Hege Marie Wergeland.

Hun legger brukt tøy i en søppelsekk som skal settes ut til klesinnsamlerne. Det er femte gang familien i Fredrikstad donerer tøy til foreningen.

– De får votter, for jeg tror det er kalde vinterdager i Ukraina óg. En jakke, skjorter, gensere og bukser, sier hun og legger plaggene i sekken.

Men TV 2 hjelper deg har funnet nettsider som viser at det ikke er sikkert at klærne hennes går til fattige mennesker i Ukraina.

«Vi kan hjelpe»-løpeseddel.
«Vi kan hjelpe»-løpeseddel.

Avslørt med e-postadresse

En rekke annonser for brukt tøy samlet inn i Norge, er koblet direkte til den ideelle foreningen «Vi kan hjelpe». For kontaktinformasjonen i annonsene er en av e-postadressene til foreningen.

På disse nettsidene er det bilder av lagerrom fylt med plastsekker med brukt tøy. Alle annonsene er på litauisk. Men det står at «vi selger brukte klær fra Norge. Original (dør til dør). Usortert. Produktet kommer uten mellomledd».

Dette til tross for at det i Brønnøysundregistrene står at «Vi kan hjelpe» driver med «samling av brukte klær med formål av veldedighet. Dette skal samles og gis bort til dem som trenger».

Forsvant etter TV 2 tok kontakt

I tillegg til e-postadressen står det et telefonnummer en kan kontakte for å kjøpe klærne. Dette telefonnummeret finner vi igjen på nettstedet Alibaba.com, der enda mer norsk tøy selges.

Vi ringer Victor Bart, men mannen som svarer sier at han heter Thomas, og at han ikke har noe med klærne å gjøre.

– I see that you’re selling clothes on the internet?

– No, I’m not selling. Acutally, this phone number I got not long time ago. About one month ago, svarer mannen.

Men dagen etter, er alle annonsene fjernet fra Alibaba.

Hemmelig klipp bekrefter klessalget

Mannen bak annonsene kaller seg Victor Bart, men hans egentlige navn er Viktoras Bartusis. TV 2 hjelper deg har fått tilgang på et opptak som viser at han også tidligere har solgt innsamlet tøy.

I klippet blir han spurt om hvor stor andel av disse klærne som stammer fra dør-til-dør-innsamling, og hvor mye som er hentet fra containere.

– Almost half and half, as you can see. Maybe door-to-door is a little bit more, 60 percent. But I can give you guaranty, it’s not worse quality. It’s really good. And door-to-door and clothes from containers are mostly the same, svarer Bartusis.

Store verdier

Tøyet i annonsene selges for rundt 10 kroner per kilo på internett. Det anslås at flere millioner kroner blir borte fra frivilligheten hvert år på grunn av useriøse tøyinnsamlere.

– Det er klart at gir man en pose tøy til en av disse, så kan man ikke gi den samme posen til hverken Fretex eller UFF, sier daglig leder Børre Hagen.

Stadig flere useriøse klesinnsamlere

Innsamlingskontrollen ser at det stadig kommer flere tvilsomme klesinnsamlere på markedet.

Her er trackeren som ble plassert i klesposen. Foto: TV 2 hjelper deg
Her er trackeren som ble plassert i klesposen. Foto: TV 2 hjelper deg

– Vi har nå satt en del av disse på vår OBS-liste. Disse klesinnsamlerne har til felles at de ikke vil være åpne om den virksomheten de driver, forteller Hagen.

Listen er tilgjengelig på Innsamlingskontrollens nettsider, og inkluderer blant annet foreningen «Vi kan hjelpe».

– Opplysningene du kommer med styrker det inntrykket vi har av at dette er en organisasjon som giverne bør holde seg langt unna, sier Børre Hagen.

Fulgte tøyet med tracker

I Fredrikstad setter Hege Marie Wergeland posen med brukt tøy i en søppelsekk merket med det gule klistremerket fra «Vi kan hjelpe». Men før posen ble hentet av foreningen, har vi plantet en GPS-tracker.

Ved hjelp av trackeren kan vi følge med på hvor posen med tøyet drar, minutt for minutt.

Stoppet i Trøgstad

På telefon og e-post kontakter vi foreningen «Vi kan hjelpe». Vi prøver en rekke ganger, men får ikke svar. Heller ikke når vi drar til deres adresse, finner vi tegn til foreningen.

På en adresse i Trøgstad befant klesposen seg i to døgn. Foto: TV 2 hjelper deg
På en adresse i Trøgstad befant klesposen seg i to døgn. Foto: TV 2 hjelper deg

Det er her vi får bruk for trackeren. Den viser at klesposen ikke er i Litauen, men at den lå stille i to døgn på en adresse i Trøgstad.

Vi reiser til adressen i Trøgstad, og finner et hvitt hus med to røde uthus. Det er ingen ringeklokke eller navn på døren. I oppkjørselen står en personbil registrert i Litauen, en lastebilhenger og en hvit varebil med avklippede skilter. Gardinene er trukket for i alle rom, og det henger et overvåkningskamera på husveggen. Ingen åpner når vi banker på.

Blinket inn til eiendommen

Mens vi venter utenfor huset, blinker en lastebil inn til eiendommen. Men når føreren ser oss kjører han videre.

Rundt 600 meter fra huset står en hvit varebil parkert på en parkeringsplass. Bilen er registrert på Viktoras Bartusis, som selger innsamlet klær på internett under navnet Victor Bart. Heller ikke han svarer når vi ringer ham.

Vil ikke svare

TV 2 hjelper deg har en rekke ganger prøvd å komme i kontakt med foreningen «Vi kan hjelpe». Vi har ringt og sendt e-post til foreningen utallige ganger, uten å få svar. Vi kommer til slutt gjennom til daglig leder, Robertas Stuknys.

– I am contacting you because it seems to us that the clothes you are collecting, is not going to poor people in Ukraine.

– But it’s going.

– Do you have proof?

– Okay, you if it’s possible you can call me later.

TV 2 hjelper deg har forsøkt å ringe tilbake en rekke ganger, men Stuknys tar ikke telefonen. Heller ikke de andre styremedlemmene svarer på TV 2 hjelper degs henvendelser.

TV 2 hjelper deg sendes torsdag klokken 20.30.

Vis flere