SOLID BRØDREINNSATS: Norge tok bronsen bak Tsjekkia og Frankrike på VMs åpningsdistanse.
SOLID BRØDREINNSATS: Norge tok bronsen bak Tsjekkia og Frankrike på VMs åpningsdistanse.

Norsk bronse på mixed-stafetten

Tsjekkisk triumf på VMs åpningsdistanse.

Etter Tiril Eckhoff måtte ut i strafferunde på den andre etappen så det dårlig ut for det norske laget på VMs åpningsdistanse, men brødrene Bø sørget for at Norge kom tilbake og tok bronsemedaljen på mixed-stafetten i Kontiolahti.

– Jeg måtte bare håpe på guttene

Strafferunden på den stående skytingen var den eneste gangen Norge måtte ty til ekstraskudd. Eckhoff var naturligvis skuffet, men hadde ikke gitt opp medaljehåpet.

– Jeg måtte bare gå det jeg hadde og håpe at guttene gjorde jobben. Det gjorde de heldigvis, og vi må takke Johannes og Tarjei for at vi får med oss en medalje i dag.

Fanny Welle-Strand Horn var selv fornøyd med egen innsats, og ønsker ikke å utpeke noen syndebukk.

– Vi er et lag, og alle kan ikke lykkes maksimalt hver gang. Jeg tror Tiril kommer sterkere ut av dette, og vi får nok se en revansjelysten jente på start på sprinten lørdag.

Brødrene Bø var selvsagt fornøyde med egne prestasjoner, men mener de fortsatt har litt å gå på.

– Jeg hadde gode ski og skjøt ti treff, så jeg er jo fornøyd. Likevel har jeg noe å gå på i sporet, og håper det løsner mer utover i mesterskapet, sa Johannes.

- Medalje er alltid bra, og selv om det ikke ble gull er det greit å få med seg en positiv opplevelse. Jeg var ikke på topp, men de siste ukene tatt i betraktning må jeg si meg fornøyd, la Tarjei til.

Tunge forhold skapte store avstander

På den første etappen tok tsjekkiske Veronika Vitkova kommandoen fra start. En ekstremt løs løype kombinert med det høye tempoet skapte ordentlig strekk i feltet inn mot første skyting. Fanny Welle-Strand Horn, norges mest usikre kort, skjøt fullt hus og holdt med det følge med teten.

De tunge forholdene gjorde at den norske jenta hele tiden tapte i sporet til lederlagene, men etter fem nye treff på den andre skytingen var ikke avstanden opp til ledende Tsjekkia på mer enn halvminuttet da Tiril Eckhoff gikk ut på den andre etappen.

Eckhoff-sprekk rettet opp av lillebror Bø

Eckhoff, som hadde ladet opp til løpet med super mario, fulgte opp med en ny feilfri serie på den tredje skytingen. I likhet med Horn gikk det også tungt i sporet med 24-åringen, og på den stående skytingen ble det enda tyngre. Fire bom betydde at Norge måtte ut i strafferunde, og når Johannes Thingnes Bøe ble sendt ut på den tredje etappen var avstanden opp til ledende Hviterussland på halvannet minutt.

Lillebror Bø klarte ikke å hente noe særlig på teten inn mot sin liggende serie, men med fem treff var fortsatt medaljehåpet innen rekkevidde. Ut på den andre runden fikk stryningen opp tempoet i sporet, og da alle de fire lagene foran måtte ty til ekstraskudd på stående benyttet Bø sjansen ved å varte opp med fem lynraske treff.

Storebror fulgte opp

Med en feilfri etappe sendte Johannes storebror Tarjei ut som nummer tre på den siste etappen, 45 sekunder bak Hviterussland og et drøyt halvminutt bak Tsjekkia. Bø tok noen små sekunder i starten, og da begge de to tetlagene måtte ha ett ekstraskudd hver øynet han muligheten. En feilfri serie senere var Norge nå bare 20 sekunder bak.

Bø var derimot ikke den eneste som tok innpå. Franske Martin Fourcade var også feilfri på standplass, og med en vanvittig fart i sporet var den kanskje største forhåndsfavoritten bare ti sekunder bak Norge ut fra skyting.

På den siste skytingen var det helt åpent i kampen om medaljene. Tsjekkia nøyde seg med ett ekstraskudd, mens Hviterussland måtte ha tre. Bø og Fourcade skjøt begge fullt, og gikk dermed ut sammen på den siste runden, drøye 20 sekunder bak Tsjekkia, med Hviterussland jagende like bak.

Ondrej Moravec beholdt roen og sikret gullet for Tsjekkia, mens Fourcade ble for sterk for Bø som dermed måtte nøye seg med bronse.