NÅ GJELDER DET: Torsdag starter VM i skiskyting i Kontiolahti.
Her er Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen i duell i Ruholding i et verdenscuprenn tidligere i sesongen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NÅ GJELDER DET: Torsdag starter VM i skiskyting i Kontiolahti. Her er Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen i duell i Ruholding i et verdenscuprenn tidligere i sesongen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stoltenberg blogger: Gull eller tull?

Jeg tror på tre norske gull dypt i de finske skoger.

Vi har alle observert at Norge som skiskytternasjon har slitt denne sesongen, og spesielt i de siste verdenscuprundene før årets verdensmesterskap.

Rett og slett en dårlig opptakt til VM.

På herresiden har ikke stjernene våre innfridd. På kvinnesiden er det generasjonsskifte, og vi har et ganske ungt lag. Og selv om både Fanny Welle-Strand Horn og Tiril Eckhoff har slått til med hver sin verdenscupseier denne sesongen, så savner vi Tora Berger. Store sko og fylle - Tora stakk av med til sammen syv gull fra VM i 2012 og 2013.

Gutta har tatt fire individuelle seire denne sesongen, men vært inne i en skikkelig motbakke under de siste stoppestedene på verdenscupkalenderen.

Årsakene er mange.

Ski, sykdom og for svak skyting. Vi må mange knepp opp hvis vi som skiskytternasjon skal ta gull i vårt tolvte VM på rad.

Sist Norge dro fra et verdensmesterskap uten gull i bagasjen gikk VM også i Kontiolahti, tilbake i 1999. Siden det har vi alltid tatt gull i VM. Men jeg tror ikke gullrekka vår stopper her i denne omgang. Selv med sykdom i oppkjøringen, svake resultater og trøblete ski.

Jeg tror på tre norske gull. Vi har gode gullsjanser både på mixed-stafett og herrestafetten. Det er faktisk som stafettnasjon vi har imponert mest i år.
Og vi har Johannes Thingnes Bø.

Hadde arenaen i Kontiolahti og Johannes møtt hverandre på date, ville det vært tidenes match. I løpet av karrieren har Thingnes Bø gått syv konkurranser der, og vunnet seks! Det gir selvtillit, og med de offensive Bø-genene han besitter betyr det trøbbel for konkurrentene.

Hvis det ikke koker over.

Men man vinner neppe VM-gull med håndbrekket på. Allikevel skal vi ikke glemme at Johannes er VM-debutant på dette nivået, og det er faktisk hans første sesong som senior aldersmessig. Det er et stort ansvar å bære Norges gullforventninger på sine skuldre.

I andre enden av rutineskalaen lurer skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen.

Legenden som debuterte i verdenscupen nettopp i Kontiolahti tilbake i 1993, et par måneder før Johannes Thingnes Bø ble født. Bjørndalen tok også sin 93. verdenscupseier her i 2012. Han er på plass, kort i svarene og godt inne i VM-bobla allerede. Veien til VM beskrives som optimal. Det ene ordet sier alt, mirakelet fra Sochi-OL kan kopieres i Finland hvis alt klaffer. Men da tror jeg han må være feilfri på sprinten og får sin beste sjanse der.

Dessuten glemmer vi ikke Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø. De har gjort det før og kan klare det igjen. Denne gangen er de outsidere. Svendsen har to seire denne sesongen og har vist styrke som ankermann i stafettsammenheng. Det trenger vi. Spørsmålet er om han har nok krefter i sporet til å avgjøre tette dueller etter sin sykdomsperiode. Det er umulig å tippe, han vet det neppe selv enda heller. Dagene før og inn i mesterskapet blir avgjørende. Tarjei Bø har gått i tåka og leita etter form. Hva han har funnet vil vise seg. Men det er greit å minne om at han kom ut av samme tåka og ble verdensmester i VM for to år siden.

På kvinnesiden handler det meste om Tiril Eckhoff.

Hun er også VM-debutant og en sterk outsider, men tilskrives ikke gullansvar i dette mesterskapet. Jeg tror hun tar medalje, og at vi klarer medalje på kvinnestafetten. Da er det neppe milevis opp til det edleste metallet.

Nøkkelen er balansen mellom det å gire seg opp for og gi alt og samtidig beherske standplassen. Det gjelder for alle, enten de er født i 1974 eller 1993. Vi må også finne flyten, både på den fuktige og tunge sukkersnøen og på medaljestatistikken. Jeg er optimist, det norske gulltoget kan ikke spore av her.

Vi har 11 sjanser. La gulljakten starte.