GULL-SAMLERE: Norge med fra høyre Ole Einar Bjørndalen, Alexander Os, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø tok gull i mennenes herrestafett i skiskytter-VM i Khanty-Mansijsk i 2013.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
GULL-SAMLERE: Norge med fra høyre Ole Einar Bjørndalen, Alexander Os, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø tok gull i mennenes herrestafett i skiskytter-VM i Khanty-Mansijsk i 2013. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Kontiolahti kan bli Norges første gulløse VM siden 1999

Verken Fanny Welle-Strand Horn eller Tarjei Bø kan huske sist Norge gikk et helt VM uten å kapre det edleste metallet.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): Anført av medaljegrossisten Ole Einar Bjørndalen har Norge kapret minst én gullmedalje i løpet av de 11 VM i skiskyting som har blitt arrangert siden 1999.

Forrige gang Norge gikk et VM uten å kapre det edleste metallet var nettopp i Kontiolahti - stedet hvor startskuddet for årets høydepunkt i skiskytter-sirkuset går med mixed stafett torsdag kveld.

- Var det i 1993?
- Sist Norge gikk et helt VM uten å ta gull? Hmm. Ikke det at jeg har tatt så mye gull, men det var i hvert fall ikke i løpet av min tid på landslaget, svarer Fanny Welle-Strand Horn når TV 2 Sporten spør henne om hun husker Norges forrige gulløse VM.

- Jeg kan gjette meg frem til 1993, fortsetter hun.

- 1999 er riktig svar?

- Tok vi ikke gullet i 1999? Det er Ole Einar Bjørndalen sin feil, det da. Han er sikkert bedre nå, så vi får se hvordan han gjør det på sprinten lørdag, gliser Welle-Stand Horn.

- Før Bjørndalens storhetstid
Heller ikke Tarjei Bø husker Norges forrige gulløse VM i skiskyting.

- Det eneste jeg kan si sikkert, er at det må være lenge før min tid på landslaget. Jeg har jo nesten tatt gull i hvert VM, flirer Bø, før han blir litt mer alvorlig:

- Jeg vet ikke, men det var sikkert før Ole Einar Bjørndalens storhetstid. Jeg tipper 1996 eller noe sånt.

- Det var i 1999, sist VM ble arrangert i Kontiolahti?

- Sier du det, ja. Da må vi gjøre alt vi kan for å ikke bryte gull-statistikken i VM her i Finland nå, da. Vi har mange sjanser på å ta gullet og har sjansen til å opprettholde statistikken om vi tar gull på mixed stafetten, poengterer Bø, som selv har sju VM-gull og ett OL-gull i medaljeskapet fra før.

- Aldri vært nærmere null gull
TV 2 Sportens skiskytter-ekspert Ole Kristian Stoltenberg tror ikke Norges elleville gull-statistikk kommer til å ryke med det første.

- Jeg tror at Norge vil fortsette å ta gull, og jeg spår tre gull i dette mesterskapet. Kanskje er jeg litt offensiv med tanke på forberedelsene, men vi har et herlig landslag med unge, lovende friskuser, og gamle sirkushester som Bjørndalen, konstaterer han.

- Er det grunn til å tro at dette blir det første gulløse VM siden 1999?

- Vel. Ser man på oppkjøringen så har vel Norge aldri vært nærmere null gull. Men vi må likevel ha troen, og forberedelsene sier ikke alltid alt. Før VM i 2013 fikk Norge ikke en optimal inngang, men tok til slutt åtte gull. Det skjer ikke nå, men jeg tror Norge tar gull både på mixed stafett og herrestafett. Dessuten tror jeg vi har sjansen på 20 kilometeren, spesielt hvis Emil Hegle Svendsen prikker inn formen, svarer skiskytter-eksperten.