BROEN: Det var på Askøy-broen at 21-åringen klatret over gjerdet og forsvant.  Foto: SCANPIX/Arkiv
BROEN: Det var på Askøy-broen at 21-åringen klatret over gjerdet og forsvant.  Foto: SCANPIX/Arkiv

Politiet i Bergen anmeldt etter selvmord

Politiet rykket ikke ut da en 21 år gammel mann klatret over gjerdet på Askøybroa utenfor Bergen og forsvant. Nå blir Spesialenheten koblet inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var natt til 26. januar rundt klokken 03 at 21-åringen klatret over gjerdet på broen og etter en stund hoppet. Han er fortsatt savnet.

Statens vegvesen og politet startet i fjor et prosjekt for å hindre selvmord og selvmordsforsøk på broa. Systemet er slik at en sensor registrerer når noen klatrer over gjerdet og da skal en alarm utløses hos operasjonssentralen i Bergen.

Målet var at politiet raskt skal kunne rykke ut og eventuelt forsøke å forhindre at vedkommende hopper. Etter en prøveperiode i fjor høst ble systemet teknisk operativt fra nyttår og vegvesenet fikk også inntrykk av at politiet skulle ha det operativt fra samme tidspunkt.

Fungerte slik det skulle

Da 21-åringen klatret over gjerdet 26. januar, fungerte sensoren og videokameraet startet å filme slik det skulle. Likevel rykket ikke politiet ut, noe TV 2 har fortalt i flere reportasjer.

Fungerende politimester i Bergen, Jon Reidar Nilsen har tidligere sagt til TV 2 at bakgrunnen for at systemet ikke er operativt skyldes manglende opplæring.

21-åringens mor har nå klaget politiets handlemåte inn for Spesialenheten for politisaker. I anmeldelsen skriver morens advokat, Bernt Waldow blant annet at han ber Spesialenheten om å undersøke mistanke om flere mulige straffbare forhold.

– Politiet har kommet med ulike forklaringer

Waldow skriver at politiet har kommet med ulike forklaringer på hvorfor systemet ikke var i bruk. Til TV 2 hevdet politimesteren at det skyldtes manglende opplæring mens i en intern politirapport går det fram at politiet bevisst deaktiverte alarmen som følge av mange feilmeldinger.

Advokat Bengt Waldow sier til TV 2 at politiet også unnlot å foreta et reelt søk etter 21-åringen da de ble gjort oppmerksom på at mannens jakke ble funnet der han hoppet, rundt 40 minutter etter at sensoren ble utløst.

Politiet i Bergen har så langt ikke kommentert anmeldelsen.