VIL FORHANDLE: Bjørn Kjos sier han håper det snarlig blir forhandlinger mellom Norwegian og Parat. Foto: NTB Scanpix
VIL FORHANDLE: Bjørn Kjos sier han håper det snarlig blir forhandlinger mellom Norwegian og Parat. Foto: NTB Scanpix

Full krig mellom Norwegian og Parat 

Bjørn Kjos splitter de skandinaviske pilotene, og konflikten gjør at det blir storstreik også fredag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konflikten mellom Norwegian og pilotene har i løpet av torsdagen nådd nye høyder, og partene står fortsatt milevis fra hverandre i forhandlingene. 

Og en ting er sikkert – det blir storstreik også fredag. 

Partene har fortsatt ikke møtt hverandre til mekling hos Riksmeklingsmannen, og det er uklart hvordan situasjonen utvikler seg torsdag kveld. 

Umulige krav 

Både fagforeningen Parat og Norwegian har torsdag ettermiddag uttalt seg til pressen med jevne mellomrom. Bjørn Kjos fortalte like før klokken 16.00 at han flytter de skandinaviske pilotene over i tre nye selskaper, fordelt på piloter fra henholdsvis Norge, Sverige og Danmark. 

– Det som ikke er mulig å forhandle om er selskapets styringsrett til å de kommersielle beslutningene og ansettelser i moderselskapet, som er helt umulig for oss. Nå har vi gitt pilotene en mulighet til å forhandle på overtid, hvor alternativet er å ikke ha en jobb, sa Kjos.

Les hele pressemeldingen fra Norwegian her. 

Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud møtte pressen klokken 17.30, og fortalte at arbeidstakerne reagerer voldsomt på Kjos' siste trekk. 

– Det som har skjedd endrer ingenting. Dette viser at det eneste faste vi kan forholde oss til er moderselskapet Norwegian. Det er vanskelig for pilotene å vite hvem som er deres formelle arbeidsgiver, sa Skjæggerud. 

Parat mener Kjos ikke kan flytte pilotene over i de tre nye selskapene. 

– Som arbeidsgiver har han ikke myndighet til å bestemme over arbeidstakere som er i streik. Dette fremstår som et forsøkt på å omgå hele streikretten, sa Parat-lederen. 

Pilotene er svært frustrerte over at Kjos vil splitte dem midt i streiken. 

– Kjos gjør dette uten å informere, drøfte eller på noen annen måte følge reglene i arbeidsmiljøloven. Bjørn Kjos forholder seg ikke til spillereglene som gjelder, når de ikke passer han, sa Skjæggerud.

– Som en pistol 

Det var omkring klokken 13.30 torsdag ettermiddag at Bjørn Kjos og Norwegian tok saken i egne hender. I en pressemelding uttalte de at «nok er nok», og satte krav til pilotene og Parat om å møte til forhandlingsbordet innen 15.00. 

Utspillet ble beskrevet som en ultimatum fra Parat, som reagerte med sinne og frustrasjon. 

Like etter klokken 14.30 fortalte Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til TV 2 at de ikke kom til å møte Norwegian til forhandlinger, og beskrev ultimatumet slik: 

– Vi har ikke hørt noe fra ledelsen før dette, som er en pistol mot hodet – med en beskjed om å skrive under. Det er useriøst. Jeg har aldri opplevd maken i norsk arbeidsliv, og har aldri fungert å true noen til forhandlingsbordet, uttalte en opprørt Skjæggerud. 

En knapp time senere kom deretter meldingen fra Oslo Børs, om at all handel med Norwegian-aksjen var pauset, i påvente av en melding fra selskapet. 

Minutter senere opplyste Norwegian i en pressmelding at pilotene er flyttet over i nye datterselskaper, hvor pilotene ansettes i hvert sitt norske, danske og svenske selskap.

– Vi gir pilotene i de ulike landene mulighet til å forhandler om sine egne løsninger, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

Han forteller at det har kommet anmodninger om at ikke alle ønsker det samme i streiken, og at det er noe av årsaken til at pilotene nå er delt opp etter land. 

Halv streik 

Selskapet skrev i en pressemelding at «tariffavtalene med eksisterende rettigheter og betingelser videreføres i de nye selskapene, inkludert retten til å streike».

– Vi forventer at de vil bruke samme forhandlingsteam, men løsningene kan bli individuelle, og det er ikke gitt at det blir samme løsning i Danmark og Norge, sier Kjos. 

– Betyr det at det kan bli streik i Norge, men ikke Sverige og Danmark?

– Det kan godt bli resultatet av det. Streiken fortsetter, sa Kjos. 

Han sier selskapets første prioritet er å ta vare på de rammede passasjerene. Selskapet går nå inn i sitt syvende døgn med streik, og over 100.000 passasjerer er allerede rammet.