Fordomssjokket! Her takker ti nordmenn NEI til 1000 kroner

«Tørnquistklubben» tester nordmenns fordommer mot innvandrere.

Det er komikertrioen Einar Tørnquist (32), Morten Ramm (36) og Sigrid Bonde Tusvik (35) som står bak stuntet som viser nordmenns hverdagsrasisme i full aksjon.

De tre Tørnquistklubben-aktuelle komikerne sendte fire gutter fra komikegjengen «Afronor» til Storo Storsenter utstyrt med en 1000-lapp. De fire mørkhudede norske guttene er mellom 26 og 29 år. De er alle født og oppvokst i Oslo og er andregenerasjons innvandrere.

– Ramm ga dem 1000 kroner som de skulle ta med seg på storsenteret og dele ut, forteller Sigrid Bonde Tusvik.

– Vi ønsket å sjekke hvilke fordommer nordmenn har, men regnet ikke med at det skulle bli så vanskelig å bli kvitt 1000-lappen, sier Morten Ramm. 

– Kom dere vekk!

Det skulle vise seg å være alt annent enn enkelt å få noen til å ta imot pengene. Folket på kjøpesenteret ville nemlig ikke ta imot 1000-lappen.

– Bort! Kom dere vekk! roper en kjøpesenterkunde.

– Kan dere drite i det? sier en ung kvinne.

– Er det fordi jeg skal bli muslim? spør en dame.

Guttene synes det var overraskende

Selv trodde guttene de bare skulle stikke bort og levere tusenlappen så lett som bare det.

– Dette trodde vi skulle bli kjempeenkelt, men vi skjønte fort at det kunne ta lang tid. Det var veldig overraskende! Det fikk oss til å tenke litt, sier Ifiok Peter Adahada (28).

Han forteller at de måtte snakke med minst 20 personer før de fikk gitt bort pengene.

NYTT KOMISHOW: Tørnquistklubben skal spøke med nyhetsaktuelle temaer. Se premièren torsdag! Foto: Margrethe Miljeteig/TV 2
NYTT KOMISHOW: Tørnquistklubben skal spøke med nyhetsaktuelle temaer. Se premièren torsdag! Foto: Margrethe Miljeteig/TV 2

– Jeg synes det er mest interessant at folk er redde for å ta imot en 1000-lapp fordi da kan de bli muslimer, sier Tusvik.

– Tror de hadde nektet å få førstehjelp

Tørnquist og Ramm er også overrasket over at hverdagsrasismen og fremmedfrykten er så tydelig.

– Jeg tror at mange folk hadde nektet å ta imot førstehjelp fra svarte selv om de var skadet i en bilulykke. Og hvis det hadde kommet seks stykker ... Da tror jeg mange hadde våknet av seg selv og løpt avgårde, sier Einar Tørnquist.

– Jeg synes det er artig at du ikke skal lenger vest enn Storo-senteret før folk er redde for utlendinger, sier Morten Ramm.

Tørnquistklubben har premiere på TV 2 torsdag 5. mars klokka 21:45.