MÅ VISE RESPEKT: Skiskyttergutta må vise respekt og være hyggelige med dame-laget. Her feirer Tiril Eckhoff, Fanny Welle-Strand Horn, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø mixed stafett-seier i Nove Mesto 6. februar i år.  AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
MÅ VISE RESPEKT: Skiskyttergutta må vise respekt og være hyggelige med dame-laget. Her feirer Tiril Eckhoff, Fanny Welle-Strand Horn, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø mixed stafett-seier i Nove Mesto 6. februar i år.  AFP PHOTO / MICHAL CIZEK

Skiskytterguttas regler:  – Vis respekt og vær hyggelige med dame-laget

Fanny Welle-Strand Horn innrømmer at forholdet mellom guttene og jentene på skiskytterlandslaget ikke var det beste for et par år siden.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): Skiskytterforbundet offentliggjorde før VM i Kontiolahti landslagsstjernenes samspillsregler.

En av reglene Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og de andre stjernene på herrelandslaget må følge sier at de må vise respekt og være hyggelige med dame-laget.

- Drittslenging for et par år siden
Fanny Welle-Strand Horn, som deltar på torsdagens mixed stafett for Norge sammen med Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Bø, innrømmer at forholdet mellom guttene og jentene på landslaget ikke var det beste for et par år siden.

- Jeg håper de er snille mot oss. Det har blitt bedre og bedre de siste årene. Men for et par år siden var det kanskje litt lett å få litt drittslenging fra gutta. Nå er det nye tider, og gutta er faktisk med og heier på oss under treningsøkter om sommeren og blir glade på vår vegne når vi gjør det bra, sier Fanny Welle-Strand Horn til TV 2 Sporten.

- Hva kan du si om drittslengingen som var for et par år siden?

- Det er lett at noen sier noe om andre utøvere som ikke er i troppen, og at andre utøvere kanskje er bedre. Da er det lett å lese mellom linjene at de kanskje mente det samme om oss. Heldigvis har det gitt seg, og nå er det mer tulling i fellesskap, der jentene kankje er like ille, svarer hun.

- Hvilken regel liker du best?

- Personlig liker jeg regelen om at du skal snakke til noen, og ikke om noen, best, svarer bronsevinneren fra kvinnestafetten i Sotsji-OL.

- Hyggelig at de tenker på oss
Tiril Eckhoff er overrasket over at skiskytterforbundet har offentliggjort de interne reglene, men tar det hele med glimt i øyet.

- Det er fjorårets samspillregler, til og med. Det er de som var på laget i fjor som har kommet frem til reglene, sier Eckhoff.

- Hva tenker du om at gutta har med at de må vise respekt og være hyggelige med dame-laget?

- Hehe. Ja, det er digg å ha det på papir da. Det er hyggelig og viktig å ha det skrevet ned på papir. Vi sliter ofte med kommunikasjonen innad, tydeligvis. Derfor er det som sagt hyggelig at gutta tenker på oss i sine samspillregler, svarer Eckhoff med glimt i øyet.

Bø: - Har ikke lest reglene
Tarjei Bø hevder at han ikke har lest alle reglene om samspill.

- Det er vi som har satt dem opp, men jeg husker ikke akkurat tidspunktet. Det er noen samspillregler som forbundet nok har fått beskjed om å lage fra øverste hold. Da må vi lage samspillregler, men jeg tror aldri at jeg har lest dem. Men de er jo der, sier Bø til TV 2 Sporten.

- Hvorfor må dere ha punktet om å vise respekt for damene skriftlig?

- En vet jo aldri, for vi gutter er jo så direkte i vår språkbruk oss i mellom. Det glemmer vi kanskje når damene er tilstede. Men jeg vet ikke, det er som sagt ikke jeg som har satt dem opp, svarer Bø.

- Er det forskjell på gutter og jenter med tanke på takhøyde?

- Kanskje. For mellom meg, Johannes og Emil Hegle Svendsen så finnes det jo ikke noe tak. Jeg tror kanskje det er der det ligger, smiler Bø.

- Fanny Welle-Strand Horn mente det det var godt forhold nå, men for noen år tilbake så var det annerledes?

- Det var vel først da jeg kom med det ble orden på det. Før var det jo bare Ole Einar Bjørndalen, Halvard Hanevold og disse gamle som var på landslaget. Jeg tar æren for det gode miljøet som er nå, gliser Bø.

Samspillregler herrelandslaget:

 • Oppmøte presis og forberedt, spesielt på felles økter
 • Vi skal ha respekt for hverandre
 •  Det skal være takhøyde for godhjertet mobbing
 •  Vi skal vise respekt og være hyggelige med dame-laget
 •  Alle skal forplikte seg til å bidra til utvikling
 •  Vi skal bidra til å benytte kompetansen som ligger i laget
 •  Vi skal snakke til og ikke om hverandre
 • Si i fra om du kjenner sykdom, være føre var og ikke skjule sykdom
 • Straff ikke nødvendig, men man får høre det hvis reglene brytes

Samspillregler for kvinnelandslaget:

 •  Si ifra om man kjenner noe sykdom, være føre var og ikke skjule sykdom
 • Vi er forbilder som ELITE-landslagsutøvere
 • Følge planen som er satt på samlinger, hvis ikke annet er planlagt med trener
 • Alle har ansvar for å være godt forberedt til alle økter
 • Alle skal få mulighet til å si sin mening og bli hørt
 • Å kunne glede seg over andre sin suksess, og unne hverandre suksess
 • Ha en positiv god stemning/holdning som lager god trøkk i laget
 • Snakke til folk, og ikke om folk, og klare å skille mellom sak og person