IKKE LIKE KALDT: Det blir ikke like kaldt som sist Kontiolahti arrangerte VM i skiskyting. Her er Ole Einar Bjørndalen avbildet i kalde omgivelser i Østersund for noen år tilbake. Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix
IKKE LIKE KALDT: Det blir ikke like kaldt som sist Kontiolahti arrangerte VM i skiskyting. Her er Ole Einar Bjørndalen avbildet i kalde omgivelser i Østersund for noen år tilbake. Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix

– Bål i løypene og helikopter i luften skulle gjøre det varmere

Forrige gang Kontiolahti arrangerte VM i skiskyting ble mesterskapet avlyst.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): Kontiolahti i Finland har én gang tidligere arrangert VM i skiskyting.

Men mesterskapet i 1999 ble en farse.

Sprengkulde og temperaturer ned mot under 30 minusgrader på løypens laveste punkt førte til at åpningsrennene (sprint) måtte utsettes seks ganger før de til slutt kunne arrangeres 12. februar det året.

Kulden ville imidlertid ikke gi slipp i de finske skoger, og arrangøren tok i bruk en rekke kreative metoder i et forsøk på å avholde konkurransene.

Bål og preseninger
Løypetraseen ble kuttet ned til 2,5 kilometer, det ble lagt ut presenninger i løypen som reflekterte varmluft fra en rekke strømaggregater, bål og lignende, og det ble sendt helikopter i luften som skulle presse varmluft ned i løypene.

Men ingen av de utradisjonelle forsøkene fungerte.

Etter jaktstarten og stafettene ble de gjenværende øvelsene (normaldistansene og fellesstartrennene) flyttet til Holmenkollen, hvor temperaturen kun var noen få minusgrader.

Skiskytterlandslagets idrettssjef Per-Arne Botnan innrømmer overfor TV 2 Sporten at han er litt skeptisk til den finske småbyen Kontiolahti som VM-by.

- Nå er VM lagt til et senere tidspunkt for å unngå at det blir for kaldt. Og værmeldingen fremover sier at det skal bli mildvær med noen få plussgrader, sier Botnan, før han legger til:

- Kontiolahti er ikke det stedet som er mest kjent for å ha det største publikummet. Det er ikke som i Ruhpolding, Oberhof og Holmenkollen. Derfor blir det nok et annerledes VM her, og det kommer nok mange russere hit. Det blir vel litt som å være i Russland, smiler skiskytterlandslagets øverste leder.

- Mange kreative forsøk
TV 2 Sportens skiskytter-ekspert Ole Kristian Stoltenberg husker godt VM i Kontiolahti for 16 år siden.

- VM i 1999 var et mesterskap mange nok husker for litt kreative ideer. Det var alt for kaldt til å arrangere renn. Bålbrenning og helikopter i luften skulle få den kalde luften ut av løypens laveste punkter. Det var kreativt, men det hjalp ikke. Og da ble 1999-VM flyttet til Holmenkollen, oppsummerer Stoltenberg.

- Var det riktig å tildele Kontiolahti mesterskapet i 2015?

- Mange stusset da dette ble bestemt, og lurte på hvorfor det ble sånn. Men jeg tenker at det var et greit valg. Skiskyting kan ikke bare være Oberhof, Holmenkollen, Anterselva og Ruhpolding, svarer Stoltenberg, og fortsetter:

- Nove Mesto var for eksempel et nytt sted da de var arrangør i 2013, og der var det noe av den råeste stemningen jeg har opplevd. Selv om Kontiolahti har hatt VM før som ikke gikk så bra, så fortjener de en ny sjanse. Vi er midt inne i den finske skogen, men jeg tror det blir bra. Det er heller ikke langt fra Russland, og russerne elsker jo skiskyting. Jeg tror det blir bra trøkk her, og et VM verdig, poengterer han.

Mellom-år før folkefesten i Kollen
Neste år arrangeres som kjent VM i skiskyting i Oslo og Holmenkollen. Det kommer med folkefest-garanti.

Per-Arne Botnan har ingen problemer med å innrømme at utøverne nok mest ser frem til VM i Kollen.

- Dette mesterskapet kommer mellom OL og et VM på hjemmebane, og det er klart at Holmenkollen er det store målet. Det blir jo nesten som et mini-OL. Men når løperne kommer til et mesterskap, så blir de alltid ekstra trigget. De går jo alltid for å vinne, selv om dette blir et slags mellomår, forteller Botnan.

PS: Ole Einar Bjørndalen deltok i VM i 1999 i Kontiolahti, og tok bronse på fellesstarten. Norge sikret seg også bronsen på stafetten og sprinten (Frode Andresen) i mesterskapet for 16 år siden. Hvor mange medaljer det blir nå - i adskillig bedre temperaturer - gjenstår å se.