Hjemmelaget fiskegrateng

Nydelig fiskegrateng servert med råkost med røtter og appelsin, egg og dillsmør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Dette trenger du:

Ca. 4 dl kokt fisk uten skinn eller ben (evt. ca. 500 g rå fisk uten skinn og ben)
1 1/2 dl ukokt makaroni (hvis du har lite fisk)

Gratengsaus:
2 ss smør
1 sjalottløk
3 ss hvetemel
Ca. 3 dl melk
1 ¾ ts salt
1 krm hvit pepper
1 krm revet muskatnøtt
3 egg
Strøkavring/malt brød.

FISKEGRATENG: En klassiker!   Foto: TV 2
FISKEGRATENG: En klassiker!   Foto: TV 2

Slik gjør du:

Varm ovnen til 200 grader.
Damp fisk i en kasserolle i litt lettsaltet vann i 3-4 min. (Fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen).
Hvis lite fisk, kok makaroni etter anvisning på pakken.
Hell av kokevannet.
Smelt smør, tilsett finhakket sjalottløk og la den surre seg blank, rør inn hvetemel og spe med melk.
Kok opp sausen under omrøring.
Smak til med salt og krydder.

Avkjøl sausen litt og vend inn eggeplommer, fisk og evt. makaroni.
Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i gratengsausen.
Fyll gratengen i en godt smurt form, eller porsjonsformer.
Dryss over strøkavring.
Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i 40-50 min. Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, egg og dillsmør (eller kun smeltet smør), og råkost av revene gulrøtter og appelsin-”fileter”, evt. revet eple og en dressing av presset sitronsaft og litt sukker.

Tips: Fiskegrateng kan også lages på rå fisk, tilsett da 1 ss hvetemel ekstra i sausen og stek fiskegratengen 6-8 min lengre.
Rå fisk tilsettes direkte i den hvite sausen.

Egg og dillsmør:
Kok egg, skrell og finhakk.
Smelt smør, tilsett finhakket dill og finhakket egg.