SKISKYTINGKONGEN HYLLER SKIKONGEN: Ole Einar Bjørndalen (innfelt) lar seg inspirere av Petter Northugs VM-prestasjoner. Foto: Scanpix
SKISKYTINGKONGEN HYLLER SKIKONGEN: Ole Einar Bjørndalen (innfelt) lar seg inspirere av Petter Northugs VM-prestasjoner. Foto: Scanpix

Bjørndalen blir inspirert av Northug: – Han har alt

Kongen av skiskyting hyller Petter Northug før VM i Kontiolathi.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): Petter Northug viste frem sin enorme vinnerskalle og viljestyrke og imponerte alle da han spurtet fra Lukas Bauer og Johan Olsson og sikret seg gullet på femmila i ski-VM forrige søndag.

Petter Northug kapret hele fire gullmedaljer i Falun, og har nå totalt stukket av med åtte individuelle gullmedaljer og 15 mesterskapmedaljer sammenlagt.

- Imponerte meg ikke noe særlig
Men ikke alle ble like imponert over Northugs prestasjon på femmila. Kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen, mener femmila ikke var et særlig interessant renn.

- Femmila imponerte meg ikke noe særlig. Det var et veldig spesielt renn, og jeg synes egentlig at en femmil med fellesstart i snøvær egentlig er et merkelig løp. Uten snøvær, så hadde det vært mer interessant å se på, forteller Ole Einar Bjørndalen til TV 2 Sporten.

Bjørndalen, som er tidenes mestvinnende skisportutøver med 27 gullmedaljer fra OL og VM totalt, innrømmer imidlertid at Northugs vinnervilje har inspirert ham før VM i Kontiolahti starter med mixed stafett torsdag kveld.

- Den prestasjonen Petter gjorde på de andre løpene, og på femmila, er jo helt enestående og jeg har har latt meg imponere og inspirere av de andre løpene han har gjort i Falun, roser Bjørndalen, før han fortsetter:

- Som skiløper har Northug alt. Han har kapasitet, hurtighet, utholdenhet og ikke minst et vanvittig hue som ingen andre løpere har, poengterer skiskytter-veteranen.

- Helt rått
Skiskytterlandslagets Idrettssjef Per-Arne Botnan mener skiskytterne kan lære av Northugs vinnerskalle før VM i Kontiolahti.

- Det var helt rått det Northug viste, og det var ikke mange som trodde at han skulle klare gull på femmila noen kilometer før mål, fastslår Botnan overfor TV 2 Sporten.

- Hvordan kan du beskrive at en utøver kan hent frem slike ekstra krefter?

- Det handler om å se mulighetene, og alt handler om den mentale innstillingen. En utøver må si til seg selv at rundt ham så er det flere som er minst slike som ham selv. Men så er det noen som har litt råere mentale egenskaper enn andre, svarer Botnan.

Har prikket inn gullformen i høyden
Ole Einar Bjørndalen ankom finske Kontiolathi mandag etter å ha forberedt seg på egenhånd i høyden.

Veteranen har fulgt et skreddersydd opplegg med 13 treningsdager i høyden for å komme i gullform til VM, og har hatt mediefri frem til han møtte et par utvalgte medier for en prat tirsdag.

- Jeg har trent bra, spist bra og ikke gjort noe annet. Jeg har hatt et bra høydeopphold bak meg og gjort det som jeg har opplevd har funket før. Først etter VM og jeg har gått noen løp, så får jeg se hvordan det har fungert for meg denne gang. Men jeg føler at jeg ikke er så langt unna toppen, forteller en usedvanlig fokusert Bjørndalen.

Han vil ikke svare på om han for alvor har prikket inn gullformen.

- Det kommer helt ann på hvordan de andre løperne har truffet med formen. Jeg er i nærheten av min beste form. Målet er å gå noen gode løp, men hva andre presterer kan jeg ikke forholde meg til. Holder det, så holder det, hvis ikke må jeg bare gjøre bedre forberedelser neste år. Jeg står over mixed stafett torsdag, fordi jeg skal gå fem renn og de kommer ganske tett. Men jeg satser på å gå fem gode løp, konstaterer Bjørndalen etter å ha gjennomført en lettere treningsøkt i VM-løypene i Kontiolathi tirsdag kveld.

PROGRAM SKISKYTTER-VM, 5. TIL 15. MARS, KONTIOLAHTI:

5. mars:
Mixed Stafett, kvinner og menn, kl 17:15

7. mars:
Sprint, menn, kl 13:00
Sprint, kvinner, kl 16:30

8. mars:
Jaktstart, menn, kl 13:15
Jaktstart, kvinner, kl 16:00

11. mars:
Individuell start, kvinner , kl 17:15

12. mars:
Individuell start, menn , kl 17:15

13. mars:
Staffet, kvinner, kl 17:15

14. mars:
Stafett, menn, kl 16:30

15. mars:
Fellesstart, kvinner, kl 13:30
Fellesstart, menn, kl 16:15