Telefonen fra fastlegen forandret livet til Vendla (53):

– Jeg fikk sjokk. Det var en grusom beskjed å få

Et halvt år før Vendla Årnes fikk beskjed om at hun hadde livmorhalskreft hadde prøvene vært helt fine. Nå har prosessen med å gi vaksine mot sykdommen stoppet helt opp hos Helsedepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fredagskveld i april 2004 fikk Vendla Årnes (53) en telefon som forandret livet hennes. Gynekologen ringte og fortalte at hun hadde utviklet livmorhalskreft, til tross for at hun et halvt år tidligere ikke hadde hatt celleforandringer. 

– Jeg fikk sjokk. Jeg løp rundt i huset og skrek. Det var en grusom beskjed å få og det føltes som om hele livet mitt raste sammen. 

Firebarnsmoren valgte å ikke fortelle barna sine om kreftdiagnosen, før hun ble operert én måned senere. 

– Kreft betydde liksom døden. Jeg ville ikke skremme dem og sa at jeg ble operert for ryggprolaps, forteller Vendla.

Døtrene betalte dyrt for å vaksinere seg

Etter operasjonen, som reddet livet hennes, har Vendla snakket høyt og åpent om kreftdiagnosen. Det har inspirert døtrene hennes, Anette og Line. 

– I 2007 oppdaget jentene mine at en vaksine mot livmorhalskreft var kommet på det norske markedet. Da fortalte de meg umiddelbart at de ønsket å ta vaksinen, til tross for at den var veldig dyr og at vi ikke visste så mye om bivirkningene. 

Døtrene var 14 og 23 år gamle da de tok HPV-vaksinen. To år senere, i 2009, ble den en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. 

Vil tilby vaksinen gratis til kvinner mellom 12 og 26 år

HPV-vaksinen er verdens første vaksine mot kreft, og i dag får alle 12 år gamle jenter gratistilbud om HPV-vaksinen som kan forhindre livmorhalskreft. Siden innføringen i 2009 har seks årskull fått muligheten til å vaksinere seg. Det vil si at de eldste som tok vaksinen som 12-åring er i dag 18 år gamle. 

Folkehelseinstituttet har lenge ønsket å utvide vaksinasjonsprogrammet til å gjelde alle kvinner opp til 26 år – dermed kan åtte nye årskull få tilbud om vaksinen gratis. Også med tilbakevirkende kraft, slik at de som takket nei til vaksinen da de var 12 år, kan få muligheten igjen.

– Når det gjelder oppvaksinering av kvinner, så er det en klar sak for oss, det bør vi gjøre, og det har vi gitt Helsedepartementet en klar anbefaling om, sier Britt Wolden, avdelingsdirektør ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet(FHI) til TV 2.

På spørsmål om det er noen grunn til å avstå fra vaksinen, eller om det finnes uenighet om hvorvidt vaksinen er bra nok, svarer FHI at det ikke finnes faglig uenighet om at vaksinen ikke bør benyttes. 

Venter på en rapport som har kommet

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, har utredet en rapport som konkluderer med at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å gi HPV-vaksinen til kvinner opptil 26 år. 

Rapporten ble lagt på bordet til Helsedepartementet 12. mars 2014 – for nesten ett år siden, men departementet har utsatt innføringen, fordi de ønsker å vurdere om det også vil være effektivt å vaksinere 12 år gamle gutter, fordi HPV-viruset er seksuelt overførbart. 

I et TV 2-intervju i oktober sa Cecilie Brein-Karlsen fra Helsedepartementet at de ventet på en ny rapport fra Kunnskapssenteret om guttevaksinering. Den kom 27. januar i år, men nå opplyser hun at de venter på en anbefaling fra Folkehelseinstituttet, som kan ta flere måneder. 

– Kunnskapsgrunnlaget for kvinner har vi sett på, men vi ønsker å se kunnskapen i sammenheng. Det ligger nå hos Folkehelseinstituttet og når vi får deres vurdering, så tar vi det med i budsjettene, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Cecilie Brein-Karlsen (FrP). 

– Vi er utålmodige

Men Folkehelseinstituttet mener det er to helt forskjellige vurderingen å gi vaksinen til eldre kvinner og gutter, og mener at en oppvaksinering av kvinner allerede burde blitt innført.

– Så vidt jeg har forstått så ønsker de å se på oppvaksinering av jenter og vaksinering av gutter som én sak, men vi behandler det som to separate saker. Vi er veldig utålmodige, men det er Helsedepartementet som har besluttende myndighet, sier Wolden fra Folkehelseinstituttet. 

– Kunne Helsedepartementet ha innført oppvaksinering av kvinner uten å vente på gutterapporten?

– Ja, faglig sett mener vi det, sier Wolden.

– Det er snakk om å redde liv

Og mens tiden går, er det tusenvis av kvinner som utvikler forstadier til livmorhalskreft. Rask vaksinering av flere kvinner vil redde liv, mener Kreftforeningen.

– Hvis noen mener at vi bør utrede mer for guttene, så gjør det, men ikke la det gå utover de jentene opptil 26 år som bør få dette raskest mulig. Det er snakk om å redde liv, sier Anne-Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Fremmet forslag på Stortinget forrige uke

Dagen etter den etterspurte guttevaksineringsrapporten kom, ble det fremmet et forslag på Stortinget om å innføre gratis HPV-vaksine til alle kvinner opptil 26 år.

Det var helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen og kollega i helsekomiteen Karianne Tung, som la frem forslaget om at regjeringen bør komme med et konkret budsjettforslag til 2016. 

– Nå ligger dette i Stortinget, så det er ingen grunn til at Bent Høie og regjeringen ikke innfører dette. Vi anslår at det vil koste mellom 50 og 100 millioner kroner, og det er småpenger. Vi er veldig utålmodige og ser ingen grunn til at Helsedepartementet venter noe lengre med dette, sier Micaelsen til TV 2.

FORKJEMPERE: Vendla og døtrene har flere ganger stilt opp i media for å fortelle om den viktige vaksineringen. Her er de avbildet i magasinet Det Nye.
FORKJEMPERE: Vendla og døtrene har flere ganger stilt opp i media for å fortelle om den viktige vaksineringen. Her er de avbildet i magasinet Det Nye.

– Vaksinen er en livsforsikring

For Vendla Årnes og døtrene er bred vaksinering mot livmorhalskreft en kampsak. 

– Konsekvensene av å få livmorhalskreft er kjempealvorlige fordi man risikerer å aldri få barn, og man vet ikke om man overlever!

Omlag 100 kvinner dør årlig av sykdommen, 300 nye kvinner får diagnosen hvert år og rundt 3000 opereres mot alvorlige forstadier.

53-åringen tror bildet vil se helt annerledes ut i fremtiden, hvis HPV-vaksinen blir tilgjengelig for enda flere kvinner.

– Kreft har blitt en folkesykdom, og når det bare finnes én vaksine mot kreft, og det kan redde livet til mange kvinner, så ser jeg ingen grunn til at man ikke skal investere i det. Hvis det kan forhindre utviklingen av livmorhalskreft, så er det en god forsikring, sier Vendla.