Videoen som sjokkerer verden: Her er politiets forklaring etter at hjemløs ble skutt og drept

Los Angeles-politiet gransker politimannen som skjøt og drepte en hjemløs mann søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoopptakene av at seks politifolk omringer og til slutt skyter og dreper en hjemløs mann har skapt sterke reaksjoner i USA.

Sjokkerte vitner så og filmet dramaet som utspant seg i et område av Los Angeles hvor mange fattige og hjemløse har tilhold.

Anthony Blackburn, som har filmet videoen øverst i denne artikkelen, forteller at han begynte å filme da politibetjentene omringet den hjemløse mannen.

– Jeg ville bare filme det og sørge for at alt var ok, men jeg endte opp med å se en tragedie, forteller Blackburn til KABC-TV, en kanal knyttet til CNN.

Blacburns video har blitt sett på Facebook mer enn fem millioner ganger og delt titusenvis av ganger.

Ifølge Los Angeles-politiet var mannen som ble skutt og drept mistenkt for et ran, og etter å ha blitt oppsøkt av politiet og bedt om å overgi seg, skal han ha satt seg til motverge.

– Slåss om politivåpen

MINNES: Ceola Waddell (58) sier ifølge AP at han ble vitne til at den hjemløse mannen ble skutt og drept av politiet søndag. Foto: AP.
MINNES: Ceola Waddell (58) sier ifølge AP at han ble vitne til at den hjemløse mannen ble skutt og drept av politiet søndag. Foto: AP.

Los Angeles-politiet har i sin blogg lagt ut en forklaring på det de mener er hendelsesforløpet.

Ifølge politiet ringte noen inn en ransalarm og betjentene klarte raskt å spore opp den mistenkte mannen. Den nå avdøde mannen skal ha begynt å slåss med politiet, som så brukte elektrosjokkpistol for å få kontroll på ham, skriver LA-politiet i bloggen.

Ifølge politiet falt den hjemløse mannen, som kalles «Africa» på bakken.

– Mens han var på bakken, slåss den mistenkte og en politibetjent om ett av politibetjentens håndvåpen, skriver politiet i sin forklaring. 

– Slo etter politiet

Deretter falt de dødelige skuddene. Ifølge øyenvitner ble mannen skutt fem til seks ganger av samme politibetjent. Ett vitne som KTLA har snakket med, bekrefter politiets påstander om at den drepte satte seg kraftig til motverge.

– Han lå nede, men så spratt han opp igjen og startet å slå etter politiet, og så kjempet de mot ham (...) De skjøt ham fem ganger, sier vitnet Yolanda Yong, til KTLA.

Andre vitner beskriver politiets reaksjon på mannen som forvirrende, ifølge mannen som filmet opptrinnet.

– Den unge politibetjenten som skjøt ham, kom over til folkemengden og ba alle trekke seg unna, på en aggressiv måte, fortalte han til KABC-TV.

Tonya Edwards sier hun kjenner den drepte og sier til KTLA5 at han hadde «en rekke psykiske problemer».

Los Angeles-politiet skriver i sin rapport at hendelsen rutinemessig blir etterforsket og at videomaterialet fra hendelsen vil bli gransket.

Målet med granskingen er å finne ut om «bruken av dødelig makt» var i tråd med politiets retningslinjer og prosedyrer.

Politiet ber også personer som har informasjon om hendelsen om å ta kontakt.