Knalltall for Erna:
Beste Høyre-måling siden statsbudsjettet

Høyre går mest frem og Arbeiderpartiet mest tilbake på TV 2s ferske gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Velgerne kan være i ferd med å vende tilbake til Høyre. Ikke siden før regjeringen presenterte sitt forslag til statsbudsjett i fjor høst har Høyre hatt høyere oppslutning på TNS Gallups stortingsmålinger for TV 2.

– Dette er veldig hyggelig, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Går frem i hele landet

Etter fem måneder på rad med fallende oppslutning gjør Høyre et byks oppover med hele 4,7 prosentpoeng fra februar til 25,0 prosent i mars.

Bakgrunnstallene viser at antall tidligere Høyre-velgere som sier de vil stemme Arbeiderpartiet er mer enn halvert sammenlignet med målingen i februar. Samtidig er det langt flere tidligere Høyre-velgere som nå sier de vil stemme på partiet.

Høyres oppslutning øker i alle landsdeler og partiet går frem både blant kvinner og menn. Høyre kan notere seg for fremgang blant velgere under 60 år. Særlig stor er fremgangen blant ansatte i privat sektor.

Kjetil Løset blogger: Store bevegelser blant velgerne

Nedtur for Støre

Arbeiderpartiet er taperen i marsmålingen med en tilbakegang på 3,5 prosentpoeng til 38,8 prosent. Det er den laveste oppslutningen Arbeiderpartiet har hatt siden før Høyre/Frp-regjeringen la frem statsbudsjettet i høst.

– Oppunder 40 prosent er ganske høyt, hovedbildet er at vi ligger høyt oppunder 40, det er sterkt, sier partileder i Ap, Jonas Gahr Støre, til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at Ap fortsatt har solid grep om velgere som stemte på partiet i september, men partiet henter nå betydelig færre velgere som stemte på et av de to regjeringspartiene enn de har gjort de siste månedene. Det er også en langt lavere andel av velgere som satt hjemme ved forrige valg som nå sier de vil stemme Ap.

– Når du så Petter Northug så gikk han litt tilbake i felt og så var han oppe i teten igjen, det å forklare marginene er litt vanskelig, sier Støre.

Sentrum tilbake

Målingen er tatt opp etter en uke preget av konflikt mellom sentrumspartiene og Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg. 

Fremskrittspartiet ligger stabilt med en oppslutning på 10,7 prosent (+ 0,1), mens begge de to sentrumspartiene går tilbake og ser dermed ut til å tape på bråket.

Venstre får sin nest laveste oppslutning siden stortingsvalget med 4,3 prosent (- 0,6), mens KrF går tilbake 0,8 til 5,0 prosent. Bare to ganger etter den borgerlige valgseieren i 2013 har de to sentrumspartiene samlet hatt lavere oppslutning. 

Over sperregrensen

SV kan puste litt ut på denne målingen med 4,8 prosent (+ 0,7), som bringer partiet i avstand til sperregrensen for fordeling av de 19 utjevningsmandatene.

Senterpartiet får en oppslutning på 5,8 prosent (- 0,2).

De Grønne får 3,0 (- 0,5), Rødt 2,0 (+ 0,5) og andre partier 0,7 (- 0,3).

Rødgrønt flertall

Selv om Arbeiderpartiet går mye tilbake får de fortsatt godt betalt i form av antall representanter på Stortinget. TV 2s mandatberegning gir partiet 73 mandater, tre færre enn i februar. Det er dermed ikke lenger tilstrekkelig med støtte fra bare et parti for å få flertall.

Ved et valg i dag ville Høyre fått 43 mandater, åtte flere enn i februar, mens Frp ville fått 18, ett mandat mindre enn i februar. Samlet ville de to regjeringspartiene dermed fått 61 mandater, 16 færre enn de fikk ved stortingsvalget.

Senterpartiet er størst av de små med ti mandater, KrF åtte, SV åtte, Venstre syv, De Grønne ett og Rødt ett. 

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 959 personer med stemmerett i tidsrommet 23. - 27. februar. 78,5 prosent oppga preferanse (- 1,0). Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Utslagene er altså statistisk signifikante for de største partiene.