Slik knuste de pedo-ringen: Politiet kom på sporet etter funn på rømt 12-årings PC

DRAMMEN TINGRETT (TV 2): En 12 år gammel jente rømte hjemmefra i Oslo. Da politiet undersøkte PCen gjorde de sjokkfunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem personer er tiltalt i saken, som omtales som en av de groveste overgrepssakene i norsk rettshistorie. De alvorligste punktene omfatter seksuelle overgrep mot to babyer som bare var to måneder og knapt tre måneder gamle da overgrepene skal ha funnet sted.

I sitt innledningsforedrag forklarte aktor Kristin Røhne hvordan saken ble rullet opp. I mars 2012 rømte ei 12 år gammel Oslo-jente hjemmefra. Da politiet undersøkte pc-en hennes, fant de seksualiserte chattelogger og nakenbilder av jenta. Kommunikasjonen ledet politiet til 34-åringen fra Hedmark som nå sitter på tiltalebenken i Drammen tingrett. Han ble pågrepet 18. juli 2013.

ALVORLIG SAK: Statsadvokat Kristin Røhne er aktor i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ALVORLIG SAK: Statsadvokat Kristin Røhne er aktor i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Hos 34-åringen fant politiet overgrepsmateriale som kunne spores til den nå tiltalte kvinnen (43) som bodde i Hønefoss. På hennes telefon var det bilder av overgrep av en baby. Det førte politiet til de tre siste tiltalte i saken.

Fortalte om overgrep

Faren til guttebabyen ble pågrepet i Drammen 24. september 2013. Han erkjente overgrep i det andre politiavhøret og fortalte etter hvert også om overgrep mot datteren til kjæresten. Jenta var knapt tre måneder gammel da det første overgrepet fant sted, ifølge tiltalen.

Ifølge påtalemyndigheten var det en Oslo-mann (27) som fikk drammenseren til å begå overgrepet mot sønnen. Oslo-mannen nekter for at han var drivkraften bak overgrepet.

– Det anses som ubestridt at (NN) begikk overgrepet og at han umiddelbart deretter sendte bilder til (NN), sa aktor i retten.

Sex-treff

Den tiltalte 23 år gamle moren nekter straffskyld, blant annet for punktene for at hun i fellesskap med andre har forgrepet seg mot stebarna. Hun erkjenner til dels at det ble begått overgrep, men hevder at hun ble presset eller truet til det.

Et sentralt poeng for påtalemyndigheten blir å føre bevis for at kvinnen ikke befant seg i en tvangssituasjon, varslet aktor Røhne. Retten vil blant annet få høre om sex-treff de to tiltalte deltok i mens de var kjærester.

– Vi befinner oss kanskje i en litt annen virkelighet enn den de fleste av oss kjenner oss igjen i, advarte aktor. Hun undertstreket samtidig at denne delen av bevisførselen ikke omfatter noe straffbart, men lovlig seksuell omgang mellom samtykkende personer.

– Diskuterte overgrep før babyen ble født

Aktoratet varslet at de vil legge frem både bilder og filmer i retten og at det dreier seg om sterke inntrykk. Også sms-kontakt mellom flere av de tiltalte vil bli lagt frem.

Blant annet ble det, slik påtalemyndigheten ser det, diskutert overgrep mot 23-åringens datter tre måneder før babyen ble født.

Da aktor sa det, brast den tiltalte 23-åringen ut i gråt og måtte skjule ansiktet i hendene.

Flere impliserte

De tiltaltes forklaringer er ventet å starte tirsdag. Det er satt av to og en halv uke til forklaringene. Rettssaken varer fram til 22. mai.

Etterforskningen av saken har ført politiet til flere andre personer som skal ha vært del av nettverket som utvekslet overgrepsbilder av barn. Ti saker er under etterforskning rundt om i landet, ifølge Aftenposten.