Advokat Espen Wangberg (fra v.), advokat Knut Fure, advokat Gunhild Bergan og aktor Alvar Krafft Randa i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Advokat Espen Wangberg (fra v.), advokat Knut Fure, advokat Gunhild Bergan og aktor Alvar Krafft Randa i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Far erkjenner voldtekt av sin to måneder gamle sønn

DRAMMEN TINGRETT (TV 2): Mannen er tiltalt i en av norgeshistoriens verste overgrepssaker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken startet i Drammen tingrett mandag morgen. En 23 år gammel mor fra Drammen er tiltalt for seksuelle overgrep som likestilles med samleie mot sin egen datter fra hun var knapt tre måneder gammel. To tiltalte menn skal ha deltatt under overgrepene.

23-åringens kjæreste (32) er tiltalt for å ha voldtatt sin egen sønn da han var to måneder gammel. Overgrepet ble filmet. De fem som er tiltalt har ifølge tiltalen oppfordret hverandre til å begå overgrep, utvekslet store mengder filmer og bilder av overgrep mot barn og beskrev fantasier om voldtekt av egne og andres barn.

Har ikke sett lignende

Saken beskrives som en av de groveste overgrepssakene som er ført for norsk rett. Det er lite rettspraksis på overgrep mot babyer som er så små. Påtalemyndigheten vurderer å kreve forvaring for de tre tiltalte mennene.

– Jeg har ikke funnet tilsvarende saker som gjelder så små barn i Norge, sier aktor Kristin Røhne til TV 2.

Drammens Tidende skriver at opprullingen av saken startet sommeren 2013. Under etterforskningen av harddisken til en 34 år gammel overgrepssiktet mann fra Hedmark, fant politiet en video av et seksuelt overgrep mot en to måneder gammel gutt.

Politiet klarte å identifisere spedbarnet, og faren ble identifisert som overgriperen. Han ble pågrepet og fengslet i september 2013.

Under gjennomgang av mannens datautstyr fant politiet flere overgrepsfilmer og bilder. Blant materialet var overgrep mot den tre måneder gamle babyen til drammenserens kjæreste (23).

Hikstet da tiltalen ble lest opp

Ved starten av rettssaken ble den 27 sider lange tiltalen lest opp. Den 32 år gamle tiltalte mannen erkjente straffskyld for seksuelle overgrep mot sin egen baby og mot kjærestens baby.

Den 23 år gamle kvinnen erkjente skyld for enkelte av tiltalepunktene. Hun var svært preget da tiltalen ble lest opp. Hun så ned i bordplaten, vugget med kroppen og kom med enkelte hikst mens overgrepene ble beskrevet i åpen rett.

– Hun benekter ikke at overgrepene skjedde, men sier hun ble tvunget til å gjøre det, sier kvinnens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen til TV 2.

– Kan du si noe om årsaken til at hun ble drevet til dette?

– Det kan jeg ikke forklare i noen korte vendinger, og det tror jeg de fleste heller ikke klarer å forstå, sier Pedersen.

Utvekslet materiale på Facebook, MMS, Snapchat og mail

De fem står tiltalt for å ha produsert, oppbevart og distribuert store mengder filmer og bilder som viser seksuelle overgrep av barn. En 27-åring fra Oslo var i besittelse av 3713 bilder og 199 filmer som viser seksuelle overgrep mot barn.

«Materialet viser i all hovedsak barn fra spedbarnsalder som blir seksuelt misbrukt av voksne personer», heter det i tiltalen. De tiltalte utvekslet overgrepsbilder via Facebook, Skype, mail, Snapchat, MMS og minnepinner.

Den 32 år gamle mannen fra Drammen er også tiltalt for å ha vært i besittelse av 1900 bilder og 50 filmer som viser seksuelle overgrep mot barn.

Ville ha filmer i retur

En 34-åring fra Hedmark er blant annet tiltalt for å utnyttet en psykisk utviklingshemmet kvinne til å skaffe seg seksuell omgang. Han nektet for dette, men erkjenner å ha fått en rekke unge jenter til å sende seksuelle bilder av seg selv. Han sendte også bilder av erigerte peniser til 24 unge jenter.

34-åringen er tiltalt for å ha oppbevarte 1745 bilder og 220 filmer som viser seksuelle overgrep mot barn, herunder spedbarn. En av filmene han sendte til en annen person hadde en tittel som går på at en treåring utfører oralsex på en voksen mann. 

– Dette er skikkelig barneporno med jenter på 3 og 5 år som suger og sånt… så nå må jeg få noe skikkelig tilbake, skrev mannen ifølge tiltalen.

En 43 år gammel kvinne er tiltalt for å ha sendt film og bilder av seksuelle overgrep som blant annet viser kvinnens egne barn, født i 1997 og 2001. Ifølge tiltalen skrev hun også tekster på Skype som beskriver de seksuelle fantasiene hun har overfor barn, også sin egen ti år gamle sønn og åtte år gamle datter.