Den norske dramaserien Frikjent får beste sendetid i Sverige

Vekket internasjonal oppsikt lenge før mandagens premiere.

Vakker, norsk natur og et uoppklart mord er bakteppet for TV 2s nye dramasatsing Frikjent, som har premiere mandag klokken 21.45. 

Serien har allerede rukket å få skryt fra utlandet, blant annet av The Hollywood Reporter, som spår internasjonal suksess.

– Det er kjempegøy, smiler hovedrolleinnehaver Nicolai Cleve Broch (39).

Manusforfatter Siv Rajendram Eliassen (47) forteller til TV 2 at hun nesten synes oppmerksomheten er for god til å være sann.

– Da prøver man å holde seg fast og tenke at «det kan jo hende», men vi prøver å ta det med en klype salt. 

Cleve Broch forteller at han synes de gode tilbakemeldingene serien har høstet er ekstra verdsatt fordi de kommer fra bransjefolk.

– Det er spennende med det store utland og at de flinke folka synes at vi er flinke. Men et annet aspekt, som jeg koser meg med, er at dette er fagfolk. De har fått lov til å se dette litt før det norske folk. Og at den positive tilbakemeldingen har kommet derfra allerede kan kanskje tyde på at vi er inne på noe, sier han.

Se intervjuet med hoverolleinnehaver Nicolai Cleve Broch og manusforfattere Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig ovenfor!

Sendes i beste sendetid i Sverige

Nå er det klart at også Sveriges største TV-kanal, SVT, setter på Frikjent, attpåtil i beste sendetid. Anna Bache-Wiig, som står for manus sammen med Rajendram Eliassen, innrømmer at det føles godt å endelig få vist at også nordmennene kan TV.

– Det er stas! Det er ganske uvanlig at en norsk serie blir prioritert på sendeskjemaet i Sverige. Vi har vært en skandinavisk lillebror på dramafrontene, så vi synes det er stas å være oppe med storebror, mener hun.

Hovedrolleinnehaveren tror også det er betydningsfullt at svenskene nå velger å gi serien et populært klokkeslett.

– Så er det et bevis på at de faktisk liker det. Én ting er å kjøpe serien for å fylle en sendeflate, men å kjøpe det for å putte det i primetime, er noe annet. Det er «to pluss to er fire, vi liker det!». 

Viser fram et «grønnere» Skandinavia

Det er ikke bare manus og skuespillerprestasjoner som har fått folk til å sperre øynene opp for Frikjent. Også den norske naturen, som muligens viste seg fra sin beste side under innspillingen, har fått fokus. 

– Vi filmet i veldig flotte omgivelser på vestlandet. Vi hadde mange opptaksdager i Årdal, som er et veldig fint sted å være med veldig mange velvillige statister og flotte folk som heiet serien frem, sier Bache-Wiig. 

– Det eneste problemet var litt for fint vær. Vi trodde at vi skulle få litt mer dramatisk regn og blest gratis, men det var akkurat som om godværet bare fulgte denne serien. Så det er veldig pent vær på Vestlandet, fortsetter hun.

Rajendram Eliassen forteller at representanter fra distribusjonsselskapet Fremantle ble overrasket da de så de frodige bildene fra norsk natur.

– Vi fikk en veldig morsom reaksjon der. De så de første bildene og syntes det var helt fantastisk! Og så sier hun ene «We've never seen Scandinavia this green!». Og grønt er jo på en måte hva Skandinavia er, men de har sett Skandinavia gjennom serier som Broen og Forbrytelsen, hvor det er mørkt, skittent og mye asfalt.

Inspirert av Birgitte Tengs-drapet

Frikjent er inspirert av det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs i 1995. Manusforfatter Rajendram Eliassen lot seg spesielt engasjere av drapssaken.

– Det ble en sak som opptok meg og som egentlig har opptatt veldig mange i Norge. Det er blitt saken Norge aldri glemte. Det at en mann ble frikjent og ikke frikjent i samme sak, det skapte et dilemma og en tvil som alle involverte i den saken har vært nødt til å forholde seg til. Jeg husker at jeg tenkte «tenk om det var meg! Tenk om det var meg som satt med et sånt dilemma!». Og det tror jeg er følelsen veldig mange kan få når de tenker på den saken. «Det kunne vært meg».

Se premieren på Frikjent mandag klokken 21.45 på TV 2!