VM-dronningen Johaug med vanvittig maktdemonstrasjon

Stakk fra Bjørgen og co etter åtte kilometer – og så seg aldri tilbake da det ble dobbelt norsk på tremila.

Se Camp Falun 24-7 her!

Gratuler Therese og Marit med gull og sølv på Facebook!

Therese Johaug tok kommandoen fra start, og med en maktdemonstrasjon av de sjeldne viste 26-åringen at hun har truffet perfekt med VM-formen.

Ved passering etter ti kilometer ledet gullvinneren med nesten 20 sekunder ned til Bjørgen og co, og bare halvannen kilometer etter var forspranget doblet. Derfra og ut så ikke Johaug seg tilbake en eneste gang, og etter et helt utrolig løp gikk hun mutters alene over målstreken på skistadion til stormende jubel fra de mange norske på tribunen.

Etter hvert som det ble klart at Johaug kom til å vinne det hele, knyttet spenningen seg rundt hvem som kom til å ta de neste plassene. Men etter hvert forsvant også spenningen rundt sølvplassen. Ti kilometer før slutt ledet nemlig Bjørgen med nesten 30 sekunder ned til Niskanen, Bleckur og Weng, og forspranget økte.

Til slutt ble det altså sølv til Bjørgen bak Johaug, mens også Charlotte Kalla viste god form og stakk av med bronsen.

Heidi Weng endte til slutt på 8. plass, med Ingvild Flugstad Østberg og Martine Ek Hagen bak seg på henholdsvis 10. og 12. plass.

Johaug: – Er ikke opptatt av tronskifte-snakket
– Det var en rå dag. Jeg hadde råe ski, og var i en rå form – alt var bare bra. Det skal sies at etter vi passerte fem kilometer, så syntes jeg det gikk litt sakte, sier Therese Johaug til TV 2.

– Men så begynte jeg å gå hardt, og jeg følte meg bra. På toppen av Mördarbaken hadde jeg fått en luke, og da tenkte jeg at det bare var å fortsette. Dette gullet setter jeg veldig høyt. Det er jo Marit som har vært tremilsdronningen sammen med Kowalczyk.

– Er du den nye skidronnningen?

– Jeg er ikke så veldig opptatt av det der. Jeg går på ski og har det fantastisk artig. Jeg når målene jeg har satt meg, og har vel egentlig ikke ord for hvor mye dette betyr for meg, sier Johaug.

Se intervjuet med Therese Johaug øverst!

Bjørgen: – Therese er dronningen
– I dag var jeg ikke bedre enn sølv, vedgår sølvvinner Marit Bjørgen til TV 2.

– Hvordan er det å gå såpass lenge alene som det Johaug gjorde i dag?

– Man kan bare gå og gå og gå, man har publikum med seg og det er ingenting som kan stoppe en. Imponerende!

– Er tronskifte en realitet?

– Therese kan være dronningen nå, det er fullt fortjent, det.

– Hva med din egen fortsettelse?

– Jeg har ikke gjort meg noen tanker rundt det ennå. Vi får se, sier Bjørgen.

Treneren: – Hun har jobbet knallhardt
– Dette var utklassing. Therese vet hva styrken hennes er, og hun har en enorm kapasitet. Hun stoler på seg selv i dag, sier landslagstrener Egil Kristiansen til TV 2.

– Har Johaug tatt over som dronning nå eller kommer Bjørgen tilbake?

– Jeg tror nok at Marit kommer tilbake. Men jeg tørr ikke ha noen formening om hva som skjer videre. Det må Marit svare for selv. Laget har prestert utrolig bra i VM, og det er først og fremst det vi tenker på nå.

Weng: – Skrek fem ganger at jeg måtte ha bedre feste
– Det var hardt, og jeg sa fra om at jeg ikke hadde godt nok feste på det første paret – og jeg synes ikke det hjalp noe særlig å bytte. Jeg skreik fem ganger at jeg ville ha mer feste under det andre paret, sier Heidi Weng til TV 2, og legger til:

– Men i dag var de andre mye bedre enn meg, og det kan godt hende at jeg er trøtt og sliten.

– Hva tenker du om Johaug sin innsats?

– De tre som var øverst på resultatlisten i dag, er de tre som har vært best i mesterskapet, og Johaug har vært dronningen dette mesterskapet.

God start
Johaug tok raskt føringen, og ledet feltet i front, mens Marit Bjørgen tok plass like bak. Allerede etter fire minutter begynte feltet – som i alt talte 52 løpere – å slå sprekker.

Tretten løpere etablerte seg helt fremst, og tetgruppen inneholdt sterke navn som Justyna Kowalczyk, Kerttu Niskanen og Charlotte Kalla, i tillegg til Johaug, Bjørgen og Heide Weng.

Fikk luke
Inn i den første store Mördarbakken giret Johaug opp ytterligere, mens Bjørgen så noe tyngre ut. Kalla og Kowalczyk fulgte Johaug greit.

I det bratteste partiet ble strekket i tetgruppen større og større, og like etter mellomtid ved 6,2 kilometer stakk Johaug fra – og fikk en luke ned til Kalla, Kowalczyk og Bjørgen.

Ved passering etter 7,8 kilometer ledet Johaug med åtte sekunder ned til neste løper. Bjørgen og Weng lå nesten 15 sekunder bak 26-åringen fra Dalsbygda.

Økte og økte avstanden
Etter ti kilometer hadde Johaugs forsprang økt betraktelig. Mellom 17 og 19 sekunder var avstanden ned til Bjørgen, Kalla, Bleckur, Niskanen, Saarinen og Weng. Kowalczyk var hele 30 sekunder bak.

1,5 kilometer seinere var avstanden ned til resten over 40 (!) sekunder.

– Therese ser fryktinngytende ut! Hun sprekker ikke nå, kom det fra TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland, som fulgte tremila fra Camp Falun-bobilen.

Bjørgen tok tak
Etter 15 kilometer var det duket for skibytte. Johaug fulgte planen og byttet ski, og selv om de to finske jentene, Niskanen og Saarinen valgte ikke å bytte, gikk Therese Johaug ut i suveren ledelse.

Etter hvert handlet det meste om hvem som skulle stikke av med de to pallplassene etter Johaug. Marit Bjørgen førte an, og etter 20 kilometer var også kampen om sølvet i realiteten avgjort. Bjørgen var 25 sekunder foran Niskanen, Bleckur og Weng. Charlotte Kalla hang også godt med et lite stykke bak.

Kalla kjempet seg opp
Etter hvert kjempet dessuten den svenske helten seg opp i «tet» foran Niskanen, Bleckur og Weng, og etter at Johaug og Bjørgen hadde sikret Norge gull og sølv, gikk Kalla inn til bronse.

Niskanen tok 4. plassen foran Sofia Bleckur. Deretter fulgte tyske Stefanie Böhler, finske Saarinen og Heidi Weng. Ingvild Flugstad Østberg tok 10. plassen og Martine Ek Hagen tok 12. plassen.