– Mitt navn er Valentina. Jeg er 14 år, og vil gjerne dø

Den chilenske jenta har lagt ut en hjerteskjærende video på Youtube. Hun har en bønn til presidenten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mitt navn er Valentina Maureira. Jeg er 14 år gammel og lider av cystisk fibrose. Jeg vil gjerne snakke med presidenten så fort som mulig, for jeg er sliten av å leve med denne sykdommen. Hun kan gi meg tillatelse til å få en sprøyte som kan sende meg ut i den evige hvile, sier den unge jente inn i kamera. 

Lillebroren døde

Sykdommen cystisk fibrose er en avelig sykdom som rammer luftveier og bukspyttkjertel. Hun ble innlagt på sykehus i Santiago 30. januar. Hun er alvorlig lungesyk og lider av underernæring på grunn av sykdommen.

Jentas lillebror døde av sykdommen da han var seks år. Valentina trygler presidenten om å få avsluttet livet, og får støtte av sine foreldre.

SYK: Valentina er sliten av å være alvorlig syk og uten håp. FOTO: Fredy Maureira
SYK: Valentina er sliten av å være alvorlig syk og uten håp. FOTO: Fredy Maureira

– Dette er så vanskelig. Men jeg respekterer hennes avgjørelse, for det er hun som lider med sykdommen, sier Fredy Maureira til nyhetsbyrået AP.

– Jeg har allerede mistet en sønn fordi jeg ikke hadde råd til å betale for organtransplantasjon. Nå ønsker datteren min å dø på en verdigere måte, sier han.  

Videoen har vekket enorm oppmerksomhet i hele verden. Chiles president, Michelle Bachelet som er utdannet barnelege, er også sterkt berørt. En talsmann uttaler seg på hennes vegne.

– Det er umulig å ikke bli overveldet av følelser av denne jentas ønske. Det er imidlertid umulig å etterkomme hennes ønske, siden det strider med chilensk lov, sier Alvaro Elizalde.

– Vi er utslitte alle sammen

Valentinas far sier han gråt hele natten da han først hørte om datterens ønske.

– Hun er utslitt. Vi er utslitte alle sammen. Men hvis hun vil fortsette å kjempe, kommer jeg til å være ved hennes side hvert sekund, sier faren.

– Jeg har en hilsen til alle foreldre der ute som har friske bar: Ta vare på dem. Elsk dem.

Etisk vanskelig

Aktiv dødshjelp og assistert selvmord har vært gjenstand for heftig debatt og mange medieopplag, etter at flere dødssyke mennesker har avsluttet sine liv ved en klinikk i Sveits.

BER OM Å FÅ DØ: Valentina ber om å få en dødelig sprøyte slik at hun slipper å leve lenger med sykdommen. FOTO: Fredy Maureira.
BER OM Å FÅ DØ: Valentina ber om å få en dødelig sprøyte slik at hun slipper å leve lenger med sykdommen. FOTO: Fredy Maureira.

Noen av disse har vært svært åpne om beslutningen de har tatt, og de blir fulgt fra avgjørelsen er tatt, og frem til de avslutter sine liv.

Mens noen kjemper for retten til å dø en verdig død hvis smerten er for sterk og håpet er ute, advarer andre mot å akseptere assistert selvmord eller dødshjelp. 

Overlege Morten Horn ved nevrologisk avdeling Oslo Universitetssykehus Ullevål mener  at vi ikke trenger aktiv dødshjelp for å sikre pasienter en verdig død.

– Norske leger ønsker ikke legalisering av aktiv dødshjelp. Det store flertallet blant oss – og særlig de spesialitetene som jobber tett på alvorlig syke og døende pasienter – ønsker ikke å få denne makten til å bestemme over hva som er et verdig liv, har han skrevet i en kronikk for TV 2.

Et annet dilemma er å «vanliggjøre» selvmord i for stor grad. Selvmordsforsker Lars Mehlum ved Universitetet i Oslo advarer mot en omtale som gjør at selvmord fremstilles som en løsning. Han peker på at undersøkelser viser at selvmord kan være «smittsomt». Det estimeres at hele fem til sju prosent av alle selvmord blant unge er gjort som følge av smitteeffekt