Dette utenlandske flyet er leid inn av Norwegian

Bjørn Kjos avviser at selskapet driver med streikebryteri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

70 piloter ble tatt ut i streik fra lørdag morgen etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Norwegian og pilotene.

Under en pressekonferanse lørdag avviste Bjørn Kjos at Norwegian driver streikebryteri ved å leie inn fly:

– Konsernet har full rett til å leie inn eksterne for å fly de påvirkede flyvningene. Det er ikke streikebryteri, sa han.

– Norwegian Air Norway er en underleverandør til Norwegian Air Shuttle. Air Norway opererer ingen egne ruter, sier Kjos, som dermed mener han står helt fritt til å få andre til å gjøre arbeidet de streikende pilotene egentlig skulle gjort.

– Dette er ikke streikebryteri, slår han fast overfor pressen på Norwegians hovedkontor på Fornebu lørdag ettermiddag.

Arbeidstakerorganisasjonen Parat mener derimot at det å leie inn fly og hente inn piloter er streikebryteri.

På sine nettsider opplyser Norwegian lørdag at målet er å gjennomføre et tilnærmet normalt flyprogram gjennom helgen, og at selskapet skal ivareta passasjerene på best mulig måte.

– Når vi trenger ekstra fly og mannskap for å få passasjerene frem er det helt vanlig å leie inn dette fra andre selskap, såkalte wetlease-operatører. Passasjerene får alltid vite om denne på forhånd, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen

Ved hjelp av Flight Radar 24 kan man undersøke flightnumre på flyene som er i bruk, og ifølge disse opplysningene har selskapet tatt i bruk innleide fly fra det latviske selskapet Smart Lynx og danske Danish Air Transport (DAT).

Et fly tilhørende Smart Lynx ankom fra Budapest sent lørdag kveld, og fløy til Malaga fra Gardermoen lørdag morgen. Et Airbus-fly fra DAT landet på Gardermoen lørdag klokken 15:33. Flyet som har Norwegian-koden DY941 har ifølge Flight Radar hatt flere flyvninger mellom Oslo og København.