Kjersti (39) og Joop (35) mistet jobben med én ukes mellomrom

Familien Kersbergen på Tjelta er rammet av fallende oljepriser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et rekkehus noen mil fra oljehovedstaden Stavanger forbereder familien Kersbergen seg på tøffere tider.

Kjersti (39) er konsulent og har de siste to årene jobbet som dokumentkontrollør i ConocoPhillips. Nylig fikk hun beskjed om at kontrakten hennes ikke blir fornyet.

– Da jeg begynte i denne jobben var vi rundt 15 dokumentkontrollører. Fire av dem var ansatte. Det er de fire som sitter igjen nå, alle konsulentene er ute, sier Kjersti Kersbergen til TV 2 Nyhetene.

Uten oppdrag

Joop (35) har de siste tre årene jobbet offshore. Nå nedbemanner riggselskapet han jobber for i Norge fordi de ikke får nye oppdrag på norsk sokkel.

En uke etter at kona fikk beskjed om at hun sto uten arbeid, fikk også han beskjed om at han blir oppsagt. I mai står familien som teller to voksne og tre barn uten en jobb å gå til.

– Når du har en jobb og får den beskjeden så er det veldig surt. Det gjør vondt. Når hun får den samme beskjeden samtidig så er det dobbelt så hardt, sier Joop Kersbergen.

Flere ledige

Det siste halve året har oljeprisene stupt. Tidene da champagnen fløt og oljebransjen kappet om å ansette folk er forbi.

NAV venter 7000 flere ledige i år. I 2016 kan ytterligere 8000 bli arbeidsledige.

– Vi har måttet oppjustere anslagene på økende ledighet nå. Det skyldes i stor grad problemene i oljesektoren, at de er større enn det vi trodde for et halvt år siden, sier kunnskapsdirektør i NAV, Yngvar Åsholt, til TV 2 Nyhetene.

Mister dagpenger

Ekteparet Kersbergen var forberedt på at det kunne komme dårligere tider i oljebransjen. Kjersti hadde derfor startet deltidsstudier på BI for å få kompetanse som kunne gi henne andre jobber. Men nå kan det vise seg at det kan gjøre situasjonen verre.

– Jeg har fått beskjed om at jeg ikke har rett på dagpenger siden jeg har studert to dager på dagtid ved siden av jobben. De sier jeg ikke vil få en krone fra NAV, sier Kjersti Kersbergen.

Ekteparet leter nå begge etter nye jobber. Joop tror ikke det blir mulig å finne en ny offshorejobb. Han har truckførerbevis og har derfor søkt flere lagerjobber. Foreløpig uten resultat.

– Jeg kommer til intervju og så ser de at jeg har administrativ erfaring. Da får jeg bare beskjed om at jeg er overkvalifisert. Jeg har fått den beskjeden fire ganger de siste ukene, sier Joop Kersbergen.

300 søkere til en stilling

Jobbene som blir lyst ut offshore er få og ettertraktede.

– Når du da søker på en jobb nå og ser at det er 300 mann som søker på samme stillingen, da er det ikke noe vits i å fortsette å lete offshore, sier Joop.

Familien er forberedt på trangere tider økonomisk. Hytta de hadde planer om å utvide med ny terrasse, må i stedet kanskje selges.

– Vi er heldige som har ting vi kan legge ut for salg. Men med så mye arbeidsledighet er det ikke sikkert du får solgt heller, sier Kjersti.

Familien fortalte første gang om situasjonen sin til Solabladet i forrige uke.

– Vi har fått veldig mange fine tilbakemeldinger etter at vi sto fram. Mange kjenner seg igjen i situasjonen vår, sier Kjersti Kersbergen.