Selv forskere er forbløffet over kjolefarge-debatten

Men lysforhold og måten hjernen tolker lys og farger skal være årsaken til den voldsomme uenigheten. 

Bildet av kjolen har også utløst en heftig debatt på TV 2s kontorer fredag formiddag, og noen har til og med hevdet at den har byttet farge etter hvert som minuttene og timene har gått forbi.

Er den hvit og gull eller blå og svart? Det er søren ikke godt å si ...
Er den hvit og gull eller blå og svart? Det er søren ikke godt å si ...

Like før klokken tre fredag ettermiddag har nesten 35.000 personer avgitt sin mening om fargen, der 51,92 prosent svarer at kjolen er hvit og gul, mens 45,99 prosent mener den er blå og svart. Skarve to prosent skylder på fargeblindhet i avstemningen.

Se hva folk på gaten svarte om kjolefargen i videoen over!

Komplett forvirring og furore

Meningene er med andre ord delt, både i TV 2s redaksjon og blant TV 2s lesere. Det debatteres også heftig i kommentarfeltet til TV 2 Nyhetenes Facebook-side, der det har kommet inn over 2.600 kommentarer.

Forvirringen er komplett, skal vi tro denne kommentaren: «Dere som skriver svart - gjør dere det bare for å tulle med meg? Det er da ikke et snev av svart noe sted på den kjolen. Bildet viser lilla/lavendel og gull/brun».

Forbløffet forsker

Dette skal være samme kjole, til salgs for 50 pund hos Romanoriginals.co.uk.
Dette skal være samme kjole, til salgs for 50 pund hos Romanoriginals.co.uk.

Nettstedet Wired hevder å ha funnet løsningen på diskusjonen, men det egentlige spørsmålet er vel om alle kommer til å slå seg til ro med det. Kjolen er, sjokkerende nok for noen, blå og svart. Årsaken til at noen ser en hvit og gullfarget kjole er sammensatt, men går omtrent slik:

Når lys treffer netthinnen, sendes signaler videre til den delen av hjernen som registrerer og tolker signalene til farger.

Nevroforsker ved Universitetet i Washington, Jay Neitz har studert denne tolkningsprosessen i 30 år, men er likevel forbløffet over uenigheten rundt bildet.

– Jeg har studert individuelle forskjeller i fargesyn i 30 år, og dette er en av de største forskjellene jeg har sett, sier han til Wired.

Og for ordens skyld, Neitz mener kjolen er hvit og gullfarget. Men bildet av kjolen er ikke tatt i optimale lysforhold, og dessuten med en dårlig hvitbalanse, og dette skal være roten til mye ondt.

Kompenserer for lysforholdene

Synssenteret prøver nemlig å kompensere for dette, ifølge forskeren Bevil Conway, og dermed «velger» man enten bort blåfargen, og ser hvit og gull, eller så velger man bort gullfargen og ser blå og svart.

Ifølge Wired ser Conway blå og oransje, så hva du legger i hans forklaring er opp til deg.

Tidsskriftet TIMEs tidligere web-designer Matthew Sexton forteller TIME at det er flere variabler som kan påvirke oppfattelsen av fargene. Blant annet forklarer Sexton at digitalbilder påvirkes av lysstyrken og kontrasten på skjermen, fargekalibreringen, lysforholdene når bildene tas og lysinnstilingene på kameraet.  

Uansett har den 21 år gamle skotske sangeren Caitlin McNeill, som la ut originalbildet, også lagt ut det som skal være et annet bilde av kjolen der det er klart at kjolen er blå og svart. Eller … ? Dersom du selv skal ha håndfaste bevis, er det som skal være samme kjole til salgs på nettstedet Roman Originals