Det internasjonale sykkelforbundet: – Astana bør fratas lisensen

Tour de France-vinnerens lag står foran en usikker fremtid.

Astana er i alvorlig trøbbel. Fredag formiddag sendte Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ut en pressemelding hvor de anmoder om at Astana fratas lisensen.

Det var den franske L'Equipe som først omtalte saken. Avisen satt på opplysninger som sa at UCI og Brian Cookson har anmodet om det som følge av innblanding i doping.

Laget har blant annet den regjerende Tour de France-vinneren Vincenzo Nibali blant sine ryttere. Også danske Jakob Fuglsang sykler for laget fra Kasakhstan.

I en pressemeldingen skriver UCI at de anmoder om at Astana blir fratatt lisensen, etter at forbundet har sett gjennom undersøkelsen fra idrettsinstituttet ved universitet i Lausanne (ISSUL). Det er foreløpig uklart om laget eventuelt kan få lisens på et nivå under eller de vil miste den fullstendig.

– Skandalelag
Undersøkelsen har tatt for seg flere ting som blant annet rutiner og strukturer i laget i forbindelse med doping.

– Jeg tror det ligger mer bak enn bare det som skjedde i fjor. Astana har jo en historie, og det kan være flere ting som har kommet frem. Dette er nok en kombinasjon av flere ting, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– Astana har vært et skandalelag helt siden det ble opprettet i 2007. Dopingen er en ting, men de har også hatt trøbbel med økonomien. For eksempel så har det jo vært perioder der rytterne ikke har fått lønnen sin, sier han.

Dersom de skulle få lisens på et nivå under, kan de i prinsippet ha mulighet til å komme seg med i noen store ritt via wildcard. Det er dog svært tvilsomt at de vil få tilbud om det dersom de mister deres nåværende lisens og forbindes med doping, noe som gjør at de vil miste store ritt som Tour de France og Vuelta a España.

Vil trolig anke
Astana vil etter all sannsynlighet anke til Idrettens Voldsgiftrett (CAS), noe som kan gjøre at de får lov til å sykle med World Tour-lisensen mens saken behandles.

Mye tyder på at samtlige ryttere på laget automastisk fristilles dersom CAS godkjenner at de mister lisensen. Det vil eventuelt bety at det blir et fullstendig kaos på markedet midt i sesongen.

– Ikke lett å finne nytt lag
TV 2s sykkelekspert og kommentator Johan Kaggestad sier at han ikke er overrasket over at nyheter som dette dukker opp.

– Det er ikke uventet. I fjor var det jo to Astana-ryttere som testet positivt for doping. I tillegg til tre på juniorlaget. Så dette har ligget i kortene, tror jeg, sier Kaggestad.

– Astana har en frynsete fortid, så dette er ikke noen sensasjon akkurat.

– Hva skjer med for eksempel Vincenzo Nibali, hvis Astana mister lisensen?

– Hvis det medfører riktighet at de mister muligheten til å kjøre de store rittene, er dette en skandale – ikke bare for Nibali, men også de andre stjernerytterne. Det er jo ikke enkelt å finne seg nye lag nå heller, sier Kaggestad.

Undersøkelsen ble satt i gang i desember etter at Astana-brødrene Maksim og Valentin Iglinskij tatt for doping. 

Astana fikk en foreløpig World Tour-lisens i desember, men den kan nå forsvinne etter undersøkelsen av ISSUL.

Pressetalsmann i UCI, Sébastien Gillot, besvarte ikke TV 2s henvendelser fredag.