VANSKELIG SITUASJON: Halmat Goran har bodd i skjul siden forrige gang han ble truet av mullaen. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2
VANSKELIG SITUASJON: Halmat Goran har bodd i skjul siden forrige gang han ble truet av mullaen. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2

Krekar lovet gave til den som dreper Halmat:  – Jeg bør være redd

Fredag ble Krekar fengslet på nytt på grunn av trusler mot Halmat Goran. Se intervju med Halmat Goran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halmat Goran har de siste årene bodd på hemmelig adresse etter truslene mulla Krekar ble dømt for i 2012.

Goran mener Krekar har gjentatt og skjerpet truslene mot ham i NRK-intervjuet. Han legger ikke skjul på at han er redd.

– Krekar sier han har 600 tilhengere som venter på ordre fra ham for å dra til IS-kontrollerte områder. For disse 600 tilhengerne som bor i Europa, er det lettere å dra til Norge. Derfor bør jeg være redd, sier Goran til TV 2.

– Hva tenker du om at du må leve i skjul?

– Det er vår plikt å jobbe for at vi ikke skal ha et samfunn der den som truer, den som er terrorist, går fritt omkring, mens den som har blitt truet, blir fengslet i sitt eget hjem.

Fengslet for trusler

Krekar ble fredag varetektsfengslet for fire uker på grunn av truslene han fremsatte i NRK-intervjuet onsdag. Under fengslingsmøtet argumenterte forsvarer Brynjar Meling med at Krekar ble dømt for de samme truslene i 2012 og at det derfor ville innebære en dobbelstraff å fengsle ham på nytt for dette.

«Retten finner at selv om utsagnene har omtrent samme innhold og realitet, er de nå gjentatt flere år senere og er derved å anse som nye straffbare handlinger. Oppfordring til drap eller trussel om drap er ikke straffri selv om tilsvarende trussel har vært fremsatt tidligere», skriver tingrettsdommer Finn Haugen i kjennelsen.

– Kurdisk tradisjon

Under NRK-intervjuet sa Krekar at han skulle sende en gave dersom noen dreper Halmat Goran. I rettsmøtet forklarte Krekar hva han angivelig mente med uttalelsen:

– Jeg har sagt at hvis han blir drept, så får de en gave. Det er en kurdisk tradisjon å gi en gave når man blir glad. For eksempel hvis man får et barn, eller sønnen din kommer inn på universitetet. Om noen gir meg denne beskjeden, så fortjener de en gave, sa Krekar.