Endelig ble det jubel for gulljentene igjen

– Herlig å knuse Sverige på hjemmebane!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Camp Falun 24-7!

Falun/Bergen (TV 2): Endelig ble det fullklaff for Norge i skisporet i VM igjen.

De norske langrennsjentene overbeviste nemlig stort og vant torsdagens stafett på overlegent vis.

Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen utgjorde laget som tok Norges første VM-gull siden helgen.

Sverige tok sølvet, mens Finland ble bronsemedaljører.

– Dette var herlig, altså. Å knuse Sverige på hjemmebane, sier Johaug til TV 2 med et bredt glis.

– Vi gjorde alle sammen en god jobb og var veldig fokuserte. Vi står sammen om denne seieren her, legger hun til.

– Svenskene hadde ingen sjanse

Og triumfen smakte utvilsomt godt.

Spesielt ettersom dette var den første mesterskapsstafetten etter smørefiaskoen og 5. plassen i OL i fjor. I tillegg var det det første norske VM-gullet etter nedturen på tirsdagens 10 kilometer, der beste norske jente endte på 22. plass.

– Dette er en fantastisk følelse. Det er så godt å ta tilbake denne tronen. Vi ble nummer fem i fjor, så det er stort å ta denne revansjen, sier Johaug til NRK.

Og får støtte av Weng.

– I dag hadde vi like bra ski som svenskene, og da har de ingen sjanse, sier hun til TV 2.

Weng var spesielt tent før start.

– På lørdag hadde jeg ikke helt dagen, men på tirsdag følte jeg at jeg var i kjempeform. Da var det dessverre noe annet som skjedde, så jeg var skikkelig revansjesugen. Det smakte ekstra godt i dag. Både som revansje etter Sotsji, men også etter tirsdagen. Da var jeg langt nede og derfor var jeg skikkelig tent i dag, forteller hun.

Og det var svenskene som provoserte Weng.

– Det som trigget meg etter OL var et intervju med svenskene. De sa at de ikke var i form, og at det var de oppå skiene som måtte gjøre jobben. Da ble jeg skikkelig irritert, og var skikkelig giret på å gjøre det bra på hjemmebanen til Sverige, sier hun.

– Dette viser at vi er best når vi har like bra ski som de andre. Marit kunne bare kose seg på sisterunden, for de andre var ferdige, sier Weng med et smil.

Kalla presset Johaug

Stafetten startet imidlertid forholdsvis pent og pyntelig, der topplagene lå samlet i front.  

Like før veksling skrudde imidlertid finske Aino-Kaisa Saarinen opp tempoet, og fikk raskt følge av Weng. Duoen holdt unna til passering, og Weng overlot stafettpinnen til Therese Johaug hele tolv sekunder foran Sverige og Charlotte Kalla.

Den første halvdelen av 2. etappe så det ut til at Kalla skulle hente inn Norge og Finland. Den svenske hjemmefavoritten  spiste stadig innpå Jouhaug, men ved passering inne på stadion rykket Dalsbygda-jenta litt i fra.

Det så ut til at Johaug ville få en kjempeluke inn til andre veksling, men Kalla fikk plutselig kjempekrefter og hentet inn verdensmesteren fra 15-kilometeren. Ved veksling var Kalla bare 1,6 sekund bak Johaug.

Sverige gikk i bakken

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og svenske Maria Rydqvist gikk derfor ut samlet fra stadion. Sistnevnte gikk imidlertid i bakken etter en snau kilometer, og tapte kjapt sekunder til Norge. Ved passering lå Rydqvist vel ti sekunder bak Uhrenholdt Jacobsen.

Inn til veksling hadde Norge økt ytterligere, og Uhrenholdt Jacobsen sendte Marit Bjørgen ut med 17,8 sekunders forsprang til Sverige og Finland.

– Marit har fått ideelt utgangspunkt. Nå kan hun bare tenke teknikk, og trå til videre. Det her ser veldig lovende ut. Jeg vet at hun er vanvittig revansjelysten, sa Johaug til NRK.

Og fikk helt rett.

For Bjørgen gikk ut i et forrykende tempo og ved 0,7 kilometer hadde forspranget økt til hele 27 sekunder.

Veteranen hadde full kontroll og hadde på et tidspunkt over 40 sekunder til Sverige og Finland. Inn mot mål minsket sekundene noe, men Bjørgen sikret likevel gullet med god margin. 

VM-gullet er for øvrig Bjørgens andre i dette VM, og det 14. totalt i karrièren. Stafetttriumfen er i tillegg 34-åringens fjerde i VM-sammenheng.