Breivik sparker Lippestad

Anders Behring Breiviks nye forsvarer er Øystein Storrvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den terrordømte massemorderen Anders Behring Breivik bytter ut sin forsvarer gjennom mange år, Geir Lippestad.

Hans nye forsvarer er Øystein Storrvik.

FORSVARTE TOSKA: Øystein Storrvik fotografert i Oslo tingrett i forbindelse med med opprullingen av en av Norges største hasjliga, den såkalte Wonderboy-saken, i 2007. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
FORSVARTE TOSKA: Øystein Storrvik fotografert i Oslo tingrett i forbindelse med med opprullingen av en av Norges største hasjliga, den såkalte Wonderboy-saken, i 2007. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

– Jeg bekrefter at det er gjennomført et forsvarerbytte, sier Storrvik til TV 2.

Han ønsker ikke si hvor lenge han har visst at han skulle overta, men sier det formelle byttet skjedde først i dag.

Det var VG som først omtalte saken.

Oppgir ikke grunn

Storrvik ønsker heller ikke oppgi hva som er årsaken til forsvarerbyttet, men sier følgende:

– Min erfaring fra et langt liv som forsvarer er at det er ingen som trenger advokat så mye som de som sitter på en lang forvaringsdom. Da dukker det opp veldig mye problemer av juridisk art.

TV 2 har vært i kontakt med Lippestad, som forteller at deres oppdrag på Breivik var avsluttet i 2012, da tingretten avsa sin dom i terrorrettssaken.

– Så det blir litt uriktig å si at vi ble sparket, for vi har ikke hatt noe oppdrag siden den gang. Men vi har fulgt han opp i forbindelse med soningsforhold på en frivillig basis, og vi har klaget inn hans soningsforhold innenfor de klageinstanser som er, sier Lippestad til TV 2.

Ulike forventninger

Breivik ønsket å prøve denne saken for domstolen, og det synes Lippestad er en riktig tanke.

– Men hans forventninger til hva en slik domstolsbehandling skulle inneholde, og hva vi mener er faglig forsvarlig, er såpass motstridende at vi ga klart uttrykk for hva vi kunne bistå med. Og da har han valgt å spørre en annen advokat om bistand, sier Lippestad.

– Hans forventninger har vært annerledes enn det jeg mener har vært faglig forsvarlig, så da har han ikke vært enig med mine vurderinger.

Lippestad ønsker ikke gå inn på nøyaktig hva det er Behring Breivik krever.

Forsvarte Toska

Behring Breiviks nye forsvarer er mest kjent som forsvareren til Nokas-dømte David Toska. Han har også vært forsvarer for flere andre personer i ransmiljøet på Østlandet.

Storrvik startet sin egen praksis, Advokatfirmaet Storrvik, i 1986, og har siden 1997 vært fast forsvarer ved Oslo Tingrett og Borgarting lagmannsrett.

Han er også forsvarer for helerisiktede Imran Saber, kjent som «Onkel Skrue»Saken har fått mye omtale blant annet fordi en profilert Frp-politiker er siktet i saken.

Vil saksøke staten

Nyheten om forsvarerbyttet kommer kort tid etter at det ble kjent at Behring Breivik går til sak mot staten for å slippe isolasjon, og å få lov til å sende brev igjen.

– Dette er en av de mest aktuelle problemstillingene, sier Storrevik om søksmålet.

Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker den 22.juli 2011. Han ble i Oslo tingrett dømt til forvaring i 21 år for massemord.

Siden han ble pågrepet har Breivik, som eneste norske fange, sonet på avdeling for særlig høy sikkerhet, uten kontakt med andre fanger.