I AVHØR: Biskop Bernt Eidsvig forsikrer om at de gjør alt for å bistå politiet i etterforskningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I AVHØR: Biskop Bernt Eidsvig forsikrer om at de gjør alt for å bistå politiet i etterforskningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bedragerisiktet biskop: – Be også for meg

Den katolske kirken gjør alt for å bistå politiet, forsikrer biskop Bernt Eidsvig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo katolske bispedømme er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Politiet mener den katolske kirken har trikset med medlemslistene for å motta statsstøtte.

Også biskop Bernt Eidsvig og en annen leder i bispedømmet er siktet i saken. I en melding til de troende på den katolske kirkens nettsider sier Eidsvig at saken er en stor belastning.

– Dette gjør meg ondt

«Politiet har i dag foretatt avhør av flere personer tilknyttet Oslo katolske bispedømme, inkludert meg selv. Jeg ønsker å forsikre dere om at vi gjør alt som står i vår makt for å samarbeide med etterforskningen.

Denne saken er en stor belastning for bispedømmets administrasjon og for meg selv – men ikke minst for dere troende, som nå belastes med noe dere ikke har ansvar for. Dette gjør meg ondt. Vit at dere er i mine tanker og bønner i denne vanskelige tid», skriver biskopen, og avslutter med følgende ord:

«Be også for meg.»

Nekter for å ha gjort noe galt

Advokaten til kirkelederen som er siktet sammen med biskopen, Anne Christine Stoltz, opplyste til TV 2 tidligere torsdag at hennes klient ikke erkjenner straffskyld. Etter hans oppfatning har kirken ikke begått straffbare handlinger.

Biskop Eidsvig uttrykker det samme i en pressemelding. Den katolske kirken har aldri hatt til hensikt å registrere noen mot deres vilje eller å motta støtte for ikke-katolikker, heter det i pressemeldingen.

– Vi er i innspurten av et grundig opprydningsarbeid for å sikre at våre medlemsregistre er korrekte, i tråd med fylkesmannens pålegg. Vi ser positivt på at politiet setter inn store ressurser i denne saken slik at en avklaring forhåpentligvis kan komme raskt, skriver Eidsvig.

Omfattende razzia

Oslo-politiet gjennomførte torsdag en razzia mot Oslo katolske bispedømmes kontorer. Siktelsen gjelder grovt bedrageri av 50 millioner kroner i form av at man har innført medlemmer i medlemsregisteret uten at de selv var klar over det og søkt om statsstøtte på bakgrunn av det.

– Dette er en alvorlig siktelse. Det er et stort beløp. Og det er snakk om å tilegne seg urettmessig av fellesskapets midler, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt til NTB.

Kjempevekst

Medlemsveksten i den katolske kirken i Norge har vært eksplosiv de siste årene. Fra 2006 til 2014 økte medlemstallet fra 46.640 til 140.109. 

En av de som havnet i medlemslistene, er Agnieszka Jedrzejczak Bryn, trolig på grunn av hennes polske etternavn. 

– Jeg fikk medlemsblad fra den katolske kirken og tok kontakt med dem for å høre om bakgrunnen for det. Da oppdaget jeg at jeg var medlem av den katolske kirken i Norge og at jeg har vært medlem i mange år, sier Agnieszka til TV 2.

– Jeg har aldri meldt meg inn aktivt i den katolske kirken og jeg mener at medlemskap i et tros- eller livssynssamfunn skal være et aktivt valg, fortsetter hun.