Derfor gjør norske skuespillere seg bemerket i Hollywood

«Frikjent» høster strålende kritikk i utlandet, og kjendisene jubler.

Mandag kveld sendes den første episoden av den mye omtalte TV 2-serien «Frikjent». Onsdag fikk Norges skuespillerelite se de to første episodene, og tilbakemeldingene før premieren er varme.

– Jeg gleder meg til å se serien. Favorittskuespilleren min er jo i hovedrollen, sier Aksel Hennie som selv gjør det stort i Hollywood for tiden. På spørsmål om hvordan det går med karrieren, snor han seg glatt unna.

– Jeg vil ikke at denne kvelden skal handle om meg, sier skuespilleren til TV 2.

Omtalt av The Hollywood Reporter

Det er nemlig bestekompisen Nicolai Cleve Brochs store uke. Han spiller hovedrollen i serien, og portretterer en mann som vender tilbake til hjembygda, hvor han tidligere har blitt frikjent for et mord.

– Vi gleder oss veldig til å få vist det vi har jobbet med i nesten ett år nå, sier Nicolai Cleve Broch som kommer arm i arm med kollega og skuespiller Synnøve Macody Lund.

En journalist i The Hollywood Reporter har bitt seg merke i den norske dramaserien, og har omtalt «Frikjent» som en av de store seriene i 2015.

Hva betyr anerkjennelsen i utlandet?

– Det betyr jo at vi er inne på noe bra da. Det er fagfolk som har sett det og som har gitt tommelen opp, og det er vi glade for. 

Romanforfatter

Macody Lunds gjennombrudd ble med Hodejegerne i 2011. Siden den gang har hun holdt seg unna medienes søkelys.

– Jeg har stort sett skrevet på en roman som jeg skal gi ut til høsten, forteller hun til TV 2.

Hvordan er det å komme tilbake på skjermen igjen?

– Det har vært utrolig gøy å jobbe så lenge med serien. Det å jobbe med så flinke folk og utvikle en karakter over tid har vært veldig kjekt.

Dramaserien tar for seg problemstillingen å være frikjent, og samtidig ikke. Mye av inspirasjonen er tatt fra Birgitte Tengs-saken i 1995, men skuespilleren presiserer at dette ikke er en krimserie. 

– Jeg håper seerne vil bli mer interessert i relasjonene mellom folk, og ikke nødvendigvis krimaspektet i serien, sier Macody Lund.

Skuespiller Thorbjørn Harr er en av skuespillerne som gjør det stort i Hollywood, og gjorde seg bemerket i serien «Vikings».

– Det er regissørene som har banet vei for oss skuespillerne til USA, sier Harr.

Se den første episoden av «Frikjent» på TV 2, 2. mars kl.21.45.